Kulinaria

Domowe rogaliki z jabłkiem

By

Domowe, drożdzowe rogaliki z jabłkiem

Jedne z moich ulubionych słodkich przysmaków to właśnie rogaliki . Uwielbiam je z budyniem najbardziej ale bardzo smakują mi też z marmoladą .Dziś chcę polecić Wam do spróbowania wersję z jabłkiem w środku .Robiłam je pierwszy raz i zachwyciły nas swym smakiem .To co lecimy z przepisem .

SKŁADNIKI  najpierw na rozczyn 

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki  najlepiej pszennej
  • łyżka cukru
  • 100 ml mleka lekko ciepłego mleka

SKŁADNIKI teraz na ciasto 

  •  4 szklanki mąki
  • 200 ml mleka
  • 125 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI na farsz do rogalików 

  • 3 średnie jabłka

PRZYGOTOWANIE no to lecimy 

Zaczynamy od przygotowania rozczynu .Do miseczki wlewamy mleko lekko ciepłe ,nie może być zbyt ciepłe bo zabije nam drożdze .Teraz dodajemy dwie łyżki mąki oraz cukier i świeże drożdże. Wszystko razem mieszamy dokładnie tak aby drożdze nam się dobrze rozpuściły .

Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby nam wyrósł na ok 25 min do pół godziny . Uwaga nie może zostać pozostawiony tam gdzie są okna otwarte bo może nie wyrosnąć .

PRZYGOTOWANIE CIASTA NA ROGALIKI 

Do większej miski przesiej mąkę ,całe 4 szklanki a szklanka ma mieć pojemność 250 ml. Dodaj szczyptę soli oraz cztery żółtka z jajek.
Dodaj cztery łyżki cukru a potem wlej wcześniej roztopione i przestudzone masło. Na koniec dodaj niepełną szklankę lekko ciepłego mleka . Teraz wlej gotowy zaczyn .

Całość  teraz wymieszaj  najpierw łyżką a potem gdy zacznie tworzyć się kula to dalej wyrabiaj je rękoma albo mikresem z hakami do ciasta drożdzowego .Ja wolę rękoma  Ciasto wyrabiaj minimum 5 minut. Ciasto powinno utworzyć jednolitą kulę.

Wyrobione ciasto włóż do dużej miski aby miało miejsce podwójnie wyrosnąć. Potem przykryj je ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 30-40 minut. Po tym czasem jeszcze raz szybko zagnieć ciasto i odstaw do drugiego wyrastania na kolejne 30 do 40 minut.

Teraz czas na jabłka . Obieramy je ze skórki i kroimy na małe kawałeczki , kwadraciki najlepiej.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj kształtną kulkę. Jeden kawałek wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj cienko tworząc koło. .

Rozwałkowane ciasto podziel na trójkąty czyli na pół, potem każdy kawałek jeszcze na pół itd . Teraz każdy trójkąt rozwałkuj osobno raz jeszcze.

W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta z ciasta umieść jabłka. Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.

Po zwinięciu oba końce rogalika zbliż do siebie a cienką końcówkę podwiń pod spód rogalika. Nie zostawiaj cienkiej końcówki ciasta na szczycie rogalika, ponieważ podczas pieczenia podwinie się ona do góry i będzie odstawać.

W taki sposób przygotuj sobie wszystkie rogaliki.

Zwinięte rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Koniecznie zachowaj  między każdym odstępy, ponieważ rogaliki rosną jeszcze w trakcie pieczenia.

Każdego rogalika posmaruj teraz roztrzepanym jakiem bądz samym żółtkiem . Takie rogaliki będą po upieczeniu ładnie brązowawe .

Gotową blaszkę z rogalikami umieść na środkowej półce w piekarniku o temperaturze 180 stopni  a opcja pieczenia to  góra/dół.

Rogaliki piecz przez około 20 minut.

Upieczone rogaliki  będą ładnie  wyrośnięte i zbrązowiałe lekko.

Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i umieścić na kratce do pieczenia aby odparowały .

Przed podaniem posyp cukrem pudrem .

SMACZNEGO 🥐😘😘

Jeśli spodobał Ci się ten przepis i chcesz więcej to daj znać w komentarzu oraz udostępnij przepis u siebie będzie mi bardzo miło .Buziol 😘

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.