Kulinaria

Domowe ciastka francuskie z jabłkiem

By

Domowe ciastka francuskie z jabłkiem

🍏🍏🍏

Jesień zagościła a z nią u nas w domku gości i jej smak ,smak jabłek oraz zapach cynamonu czy pachnącej szarlotki . Samych jabłek jeść nie lubię ale podane w deserze uwielbiam 🥰🍎🍏

Dzisiejszy przepis to przepis na przepyszne w smaku ciasteczka z jabłkiem oraz dodatkiem cynamonu.

Ciastka te są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu i udadzą się na prawdę każdemu . Idealnie smakują do porannej kawy. Znikają momentalnie z talerza .Bardzo dobrze też smakują następnego dnia więc warto zrobić ich sobie więcej.

SKŁADNIKI

🍏

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 dużych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cynamonu. -możecie też 1 .Wszystko zależy od tego jak bardzo lubicie cynamonowe ciacha
  • 1 jajko

    🍏

PRZYGOTOWANIE

✅Zaczynamy od rozgrzewania piekarnika gdyż te ciastka robi się na prawdę szybko więc warto zadbać o to aby w trakcie ich przygotowania piekarnik już nam się rozgrzewał .

✅Teraz trzeba umyć i obrać jabłka .

✅Potem usunąć z nich gniazda oraz pokroić je w malutką kostkę.

✅Gotowe skropić sokiem z cytryny ,dodać cynamon oraz dokładnie je wymieszać .

✅Następnie odstawić na bok aby puściły sok ,który trzeba będzie odcisnąć przed nałożeniem ich na ciasto francuskie.

✅Kolej na ciasto francuskie.  Trzeba je rozwinąć i każdy płat pociąć na 6 kwadratów .

✅Pora odcisnąć sok z jabłek i rozłożyć zimne po ok. 2 łyżeczki na środek kwadratu .

✅Następnie zamykamy ciastka czyli tworzymy trójkąty .

✅Brzegi ciastek trzeba odcisnąć widelcem aby nam się dobrze zamknęły .

✅Pora teraz zrobić 3 nacięcia bardzo delikatnie na środku ciastek.

✅Ciastka gotowe ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia .

✅Teraz  na koniec czas posmarować ciastka rozkłóconym żółtkiem .

✅Piec w 200 stopniach ,ustawienie góra -dół przez ok 15-20 minut do momentu aż się ładnie zarumienią .Każdy piekarnik piecze inaczej więc zaglądajcie do nich żeby się nie spiekły za mocno .

✅Gotowe ciastka wykładamy na kratkę do pieczenia i studzimy . Potem na talerz i możemy jeść takie bez niczego bo są przepyszne albo podawać z konfiturą czy bitą śmietaną bądź cukrem pudrem .

SMACZNEGO

Jeśli przepis się Wam spodobał to wiecie zostawcie swoje serduszka , łapeczki i koniecznie udostępnijcie go dalej w świat .Buzioleeee

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.