Kulinaria

Ślimaczki drożdżowe z makiem .

By

Pyszne, domowe drożdżówki z makiem .

Hejka .Witajcie w kolejnym wpisie kulinarnym .Dziś będzie słodko i pysznie .

Drożdżówki z makiem to przysmak myślę każdego z nas .Moja wersja jest lekko zakręcona ale za to pyszniasta .Te drożdżówki są proste do zrobienia i udadzą się na pewno każdemu .

No to co zaczynamy i lecimy z przepisem .

SKŁADNIKI

  • 4 żółtka
  • 100 g masła ok pół kostki
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru
  • gotowa masa makowa oetker 2 opakowania

 

PRZYGOTOWANIE

Mleko podgrzewamy w rondelku lekko nie może być za ciepłe aby nie zabiło drożdży

Masło topimy i odstawiamy do wystygnięcia .Do ciasta dodajemy zupełnie zimne .

Robimy zaczyn czyli do małej miseczki wkrusz drożdże. Dodaj łyżkę cukru, pół szklanki niecałe mleka lekko ciepłego . Całość dobrze razem rozetrzyj aby drożdże się roztopiły w mleku ,nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po 20 minutach zaczyn powinien urosnąć i zamienić się w buzującą piankę.

Teraz ciasto

Żółtka rozetrzyj razem z cukrem za pomocą miksera.

W dużej misce umieść 4 szklanki przesianej mąki, dodaj rozpuszczone zimne masło oraz letnie mleko i gotowy zaczyn.

Dodaj też ubite żółtka.

Ciasto wyrabiaj  aż zamieni się w gładką i elastyczną kulę. Najlepiej wyrabiać je dłońmi na blacie posypanym mąką .

Gotowe ,wyrobione ciasto przełóż do miski , przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Ciasto ma wyrastać ok godzinę .Powinno podwoić w tym czasie swoją objętość .

Gdy ciasto nam wyrośnie to wykładamy je na posypany blat kuchenny mąką .Dzielimy na dwie części .

Każdą rozwałkowujemy na grubość ok 2 centymetry i kształt prostokątów .

Teraz smarujemy całe ciasto masą makową i zawijamy  .

Oba dłuższe boki składamy do siebie a następnie zamykamy całość ciasta szczypiąc ciasto tak, by połączyć ze sobą obie strony ciasta .

Nie dociskamy mocno gdyż będzie nam ono jeszcze rosło .

Gotowe tniemy na paski ok 5 cm i każdy pasek ciasta zakręcamy dwa razy ..

To samo robimy z drugą częścią ciasta .

Każdy przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po tym czasie smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem .

Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut .Ustawienie piekarnika to góra-dół na środkowej półce .

Każdy piekarnik piecze inaczej więc pilnujcie swoich ślimaczków w piekarniku.

Jeśli zbyt szybko zaczną się nam piec z góry to możemy nakryć je folią aluminiowa i piec spokojnie dalej .

Upieczone przekładamy na kratkę do pieczenia i tam je studzimy .

Gotowe możemy posypać cukrem pudrem albo lukrem .

Smacznego

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.