Pyszne, domowe drożdżówki z makiem .
Hejka .Witajcie w kolejnym wpisie kulinarnym .Dziś będzie słodko i pysznie .
Drożdżówki z makiem to przysmak myślę każdego z nas .Moja wersja jest lekko zakręcona ale za to pyszniasta .Te drożdżówki są proste do zrobienia i udadzą się na pewno każdemu .
No to co zaczynamy i lecimy z przepisem .
SKŁADNIKI
- 4 żółtka
- 100 g masła ok pół kostki
- 4 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- pół szklanki cukru
- gotowa masa makowa oetker 2 opakowania
PRZYGOTOWANIE
Mleko podgrzewamy w rondelku lekko nie może być za ciepłe aby nie zabiło drożdży
Masło topimy i odstawiamy do wystygnięcia .Do ciasta dodajemy zupełnie zimne .
Robimy zaczyn czyli do małej miseczki wkrusz drożdże. Dodaj łyżkę cukru, pół szklanki niecałe mleka lekko ciepłego . Całość dobrze razem rozetrzyj aby drożdże się roztopiły w mleku ,nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po 20 minutach zaczyn powinien urosnąć i zamienić się w buzującą piankę.
Teraz ciasto
Żółtka rozetrzyj razem z cukrem za pomocą miksera.
W dużej misce umieść 4 szklanki przesianej mąki, dodaj rozpuszczone zimne masło oraz letnie mleko i gotowy zaczyn.
Dodaj też ubite żółtka.
Ciasto wyrabiaj aż zamieni się w gładką i elastyczną kulę. Najlepiej wyrabiać je dłońmi na blacie posypanym mąką .
Gotowe ,wyrobione ciasto przełóż do miski , przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Ciasto ma wyrastać ok godzinę .Powinno podwoić w tym czasie swoją objętość .
Gdy ciasto nam wyrośnie to wykładamy je na posypany blat kuchenny mąką .Dzielimy na dwie części .
Każdą rozwałkowujemy na grubość ok 2 centymetry i kształt prostokątów .
Teraz smarujemy całe ciasto masą makową i zawijamy .
Oba dłuższe boki składamy do siebie a następnie zamykamy całość ciasta szczypiąc ciasto tak, by połączyć ze sobą obie strony ciasta .
Nie dociskamy mocno gdyż będzie nam ono jeszcze rosło .
Gotowe tniemy na paski ok 5 cm i każdy pasek ciasta zakręcamy dwa razy ..
To samo robimy z drugą częścią ciasta .
Każdy przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem .
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut .Ustawienie piekarnika to góra-dół na środkowej półce .
Każdy piekarnik piecze inaczej więc pilnujcie swoich ślimaczków w piekarniku.
Jeśli zbyt szybko zaczną się nam piec z góry to możemy nakryć je folią aluminiowa i piec spokojnie dalej .
Upieczone przekładamy na kratkę do pieczenia i tam je studzimy .
Gotowe możemy posypać cukrem pudrem albo lukrem .
Smacznego