Kulinaria

Gulasz z szynki zapiekany w piekarniku

By

Gulasz z szynki zapiekany w piekarniku

Od teraz na Waszą listę obiadową możecie zapisać to danie .W skrócie ten obiad to nic innego jak zapiekane ziemniaki z mięsem i warzywami a jednak smak zaskakuje na bardzo duży plus . Mięso jest bardzo kruche i delikatne w smaku a ziemniaki i warzywa aromatyczne . Kolejnym plusem jest to ,że danie robi się samo w piekarniku .Ja uwielbiam dania jednogarnkowe normalne jak i te z piekarnika .

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa gulaszowego z szynki
  • 3 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte bądz pomarańczowe papryki
  • 1,5 cukinii
  • 2-3 ząbki czosnku ,bądz czosnek w proszku
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa knorr
  • przyprawa do ziemniaków knorr
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

  • Mięso pokroić w grubszą kosteczkę. Doprawić przyprawą do mięsa oraz majerankiem .
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić do mięsa , dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godz.do lodówki.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i posiekać w grubsze plasterki.
  • Z papryki usunąć gniazdka nasienne i pokroić je w paseczki a nie kostkę tym razem .
  • Cukinie pokroić w kosteczkę i wyłożyć na durszlak, posolić lekko i odczekać z 15 min. żeby puściła sok.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, jeśli nie masz świeżego czosnku, można użyć czosnek w proszku.
  • Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, wlać olej, dodać ulubione przyprawy, u mnie przyprawa do ziemniaków, listki laurowe,ziele angielskie , majeranek oraz czosnek.

 

  • Wszystko wymieszać i na sam koniec dodać przyprawione wcześniej mięso z cebulą i jeszcze raz wymieszać.
  • Teraz wszystko przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w temp. 180 C przez 1 godz i ok 20 minut .Ustawienie piekarnika góra-dół .
  • Każdy piekarnik piecze inaczej więc sprawdzaj danie u siebie .Gotowe jest w momencie gdy warzywa i mięso będą miękkie .
  • Danie w trakcie pieczenia będzie puszczać wodę dlatego gdy to zauważycie należy wyciągnąć je z piekarnika ,przełożyć z woreczka na blaszkę do pieczenia i piec już bez rękawu do końca .

 

 

 

SMACZNEGO .

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.