Kulinaria

Świąteczna ,słodka choinka oprószona białym puszkiem .

By

Świąteczna ,słodka choinka oprószona białym puszkiem 

Coraz bliżej Święta ,coraz bliżej Święta .Jupi na prawdę coraz bliżej Święta .Zaczynam w Listopadzie tworzyć dla Was wpisy bo chciałabym zdążyć pokazać Wam moje wszystkie Świąteczne pomysły a jest ich trochę .

Dziś zapraszam Was po pomysł na słodką ,Świąteczną przekąskę ,którą zrobicie bardzo szybko a do tego smakuje bardzo pysznie .

Choinka z ciasta francuskiego z makiem to moja inspiracja dla Was na dziś .

 

To co zaczynamy i lecimy z przepisem .

SKŁADNIKI 

  • 2 OPAKOWANIA CIASTA FRANCUSKIEGO
  • 1 OPAKOWANIE MASY MAKOWEJ .Ja kupuje Dr.Oetker i jest dla mnie najlepsza
  • JEDNO JAJKO

PRZYGOTOWANIE 

Jedno gotowe ciasto francuskie trzeba rozłożyć na papierze, w którym było zawinięte.

Następnie wyciąć z niego kształt choinki Świątecznej przy pomocy deski do krojenia i noża .

Teraz posmarować masą makową .

Następnie przykryć drugim gotowym ciastem francuskim i lekko docisnąć a potem odciąć odstające boki aby powstała choinka .

Na choince naciąć gałązki o szerokości 1,5 cm uwaga pozostawiając na środku nienacięty pień drzewka .

Teraz każdą jedną  gałązkę okręcić wokół własnej osi dwa lub trzy razy –  zależy to  od długości gałązki.

Żółtko jajka rozmącić widelcem i przy pomocy pędzelka posmarować nim całą choinkę.

Choinkę z papierem do pieczenia przełożyć na blaszkę do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st z termo obiegiem przez ok 15 min .

Każdy piekarnik piecze inaczej więc sprawdzajcie swoje ciasto .

Wystudzoną choinkę posypać cukrem pudrem .Będzie ślicznie wyglądać jakby był śnieg na niej .

Gotowe .Smaczego

.

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

 

You may also like

2
komentarze
  1. Monika Monika 2 lata ago

    Bardzo mało składników i do tego mak który uwielbiam 🤗takie przepisy to ja lubię 😁

    Reply

Post A Comment

Your email address will not be published.