Świąteczny ,szybki i prosty przepis na pierniczki
Hoł Hoł Hoł witajcie w kolejnym dziś piernikowym wpisblogmasie .
Dziś będzie wpis iście Świąteczny gdyż przybywam do Was z przepisem na pierniczki ,które możecie zrobić już teraz a na Święta będą idealne . W sumie prawda tak ,że idealne są już zaraz po upieczeniu i przez kolejne jeszcze kilka tygodni .
Przechowuje się je najlepiej w dużym słoiku szklanym albo specjalnej puszce na ciastka.
Idealny smak mają same jak i polukrowane czy w polewie czekoladowej .
Dekorować pierniczki możemy na wiele sposobów .Może to być lukier ,który zrobicie w bardzo prosty sposób używając cukru pudru i jajka albo polewa czekoladowa i różne posypki .
Tutaj na prawdę możemy twórczością się popisać oraz dekorowanie pierniczków wykorzystać jako fajną zabawę i wspólny czas całą rodziną .Dzieciaczki na pewno z ogromną chęcią pomogą dekorować ciasteczka no wiecie czekolada ,posypka palce lizać dosłownie haahah.
Pierniczki z tego przepisu najlepiej przechowywać tak jak normalne ciastka czyli w szklanych słojach bądź specjalnych puszkach na ciastka i tutaj chciałabym Wam polecić puszki na ciasteczka od Sinsay . Są super śliczne ,mieszczą sporo ciastek a ich cena jest mega fajna i przystępna .
Zatem zapraszam po przepis na Świąteczne pierniczki .
Składniki
1 kg mąki
1 szklanka cukru
50 g przyprawy do piernika
2,5 łyżeczki sody
250 g płynnego miodu
1 kostka masła
4 jajka
Przepis ,który dziś dla Was mam jest na prawdę bardzo prosty i można powiedzieć szybki w wykonaniu . Najdłużej schodzi wiadomo z wałkowaniem i pieczeniem ciasteczek jednak ja zawsze mam swoich pomocników i uwierzcie ,że z ich pomocą nie nadążam z pieczeniem . Dziewczynki mi wałkują i wyrabiają ciastka a ja zajmuję się pieczeniem .
Jak widzicie na zdjęciach niby ciastka ,niby pierniczki a jednocześnie super spędzony czas a czyż nie to liczy się najbardziej w przygotowaniu do Świąt i w same Święta .
PRZYGOTOWANIE
Najpierw rozgrzewamy piekarnik .Pierniki pieczemy w 170 st .ustawienie piekarnika góra-dół bez termo obiegu .
W dużej misce dokładnie mieszamy ze sobą
- mąkę ,
- cukier ,
- sodę
- przyprawę do piernika .
- Kupując przyprawę wybierajcie tą z jak najlepszym składem .
Teraz mieszamy do połączenia się składników .
Masło roztapiamy w garnuszku razem z miodem i odstawiamy do wystygnięcia .
Gdy masło zrobi nam się zimne to dodajemy do niego całe jajka i mieszamy delikatnie aż połączą nam się składniki razem .
Gotowe dodajemy do naszej miski z mąką i wyrabiamy ciasto na pierniki .
Możecie to zrobić mikserem a możecie dłońmi .Ja wolę wyrabiać dłońmi .Nie podsypujcie blatu za dużą ilością mąki bo wtedy pierniki będą bardzo twarde .
Gotowe ,wyrobione w kulę ciasto dzielimy na cztery części i każdą wałkujemy na placek ok 1 cm .
Tutaj zależy też jak grube chcemy pierniki .Jeśli bardzo cieniutkie to też ciasto musimy rozwałkować bardzo cienko bo ciastka w trakcie pieczenia będą nam troszkę rosły . My lubimy takie lekko puszyste .
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki.
Pieczemy w 200st przez ok 5-6 min. Pamiętajcie ,że każdy piekarnik piecze inaczej więc sprawdzajcie swoje pierniki .
Gotowe są wtedy gdy ciasto się lekko zarumieni .
Upieczone pierniczki studzimy na kratce do pieczenia .
Smacznego