Kulinaria

PROSTY PRZEPIS NA BISZKOPT ,KTÓRY BĘDZIE IDEALNY NA TORT 

By

PROSTY PRZEPIS NA BISZKOPT ,KTÓRY BĘDZIE IDEALNY NA TORT 

Biszkopt jako spód pod ciasto upiec jest bardzo łatwo ale biszkopt ,który będzie nam służył do tortu więc musi być duży bo ma zostać przekrojony na trzy części już nie jest tak łatwo ,znacie to ??

.Ile to ja się naszukałam ,naoglądałam tutoriali  jak upiec idealny biszkopt to głowa mała a końcem końców okazało się ,że da się i to wcale nie jest takie trudne .

Dziś chce pokazać Wam jak upiec puszysty ,wilgotny i duży biszkopt idealny pod tort .Co więcej ciasto upieczemy bez proszku do pieczenia a ciasto i tak pięknie wyrasta podczas pieczenia .

To co zaczynamy .

SKŁADNIKI 

6 JAJEK

18 ŁYŻEK MĄKI PRZENNEJ

18 ŁYŻEK CUKRU

6 ŁYŻEK MĄKI ZIEMNIACZANEJ

PRZYGOTOWANIE 

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z ustawieniem piekarnika góra-dół .

Tortownicę delikatnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą .

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną mieszamy dokładnie razem w miseczce i przesiewamy. Uwaga to jest ważne mąka musi być przesiana więc nie pomijajcie tego kroku .Dzięki przesianej mące biszkopt będzie bardziej puszysty .

Jajka wyciągamy sobie ok godzinę wcześniej z lodówki przed pieczeniem . Mają mieć temperaturę pokojową bo wtedy łatwiej je ubić i są bardziej puszyste .

Jajka ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego dobrze jest ubijać je przynajmniej 10 minut.

Zaczynamy od ubijania samego białka na średnich obrotach miksera ,kiedy zaczną się spieniać dodajemy po trochu cukier i ubijamy dalej .Gotowa piana powinna wyglądać jak taka na bezę ,błyszcząca i nie może być w niej wyczuwalnych gródków cukru .

Gdy piana jest gotowa to dodajemy żółtka i jeszcze raz miksujemy krótko do połączenia się składników .

Gdy jajka są ubite to teraz dodajemy mąkę ale dodajemy ją przez sitko po trochu .Nie można od razu wsypać całej tak po prostu bo piana z jajek nam bardzo opadnie i biszkopt nie wyrośnie tak jak powinien więc dodajemy przez sitko trochę mąki i mieszamy delikatnie silikonową szpatułką i tak cały czas aż przesiejemy do jajek całą mąkę .

Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez ok 50 -55 min ale uwaga każdy piekarnik piecze inaczej więc po ok 50 min sprawdzajcie swój biszkopt nakuwając go patyczkiem drewnianym ,który po nakuciu biszkoptu jest suchy .Wtedy wiadomo ,że biszkopt jest gotowy .

Biszkopt na tort najlepiej upiec sobie dzień wcześniej albo z samego rana po to aby był zupełnie zimny do krojenia i przekładania masą .

Upieczony studzimy na kratce do pieczenia .

 

 

Gotowe życzę SMACZNEGO 

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.