Kulinaria

Smak dzieciństwa -maślane ciasteczka  

By

Smak dzieciństwa -maślane ciasteczka  

Domowe , maślane ciasteczka to mój ale i pewnie Wasz smak dzieciństwa 😘🍪
Są kruche, pachnące i bardzo pyszne. Idealnie smakują z kubkiem mleka (maczanie w kubku aaaaa to jest frajda).
Fajnie też smakują z herbata (jako dziecko piłam.. dziś nie lubię herbaty) taki typ ze mnie .
Bardzo smaczne są też bez niczego,
tak wiecie w rękę i am…mniam ..
Te ciasteczka gwarantuję, że zachwycą małego jak i dużego człowieka.
Co więcej ich świeżość zachowuję się idealnie przez kilka tygodni więc spokojnie możecie upiec większą partię .Tylko uwaga aby były tak długo to przechowuje się je w specjalnych puszkach bądź słojach .
No dobra ale ja tu gadu gadu do Was a Wy czekacie przecież na przepis.
📍➡️SKŁADNIKI
⏺2 szklanki mąki ja używam zwyczajnej z Lidla
⏺2czubate łyżki mąki ziemniaczanej
⏺1 kostka masła
⏺4 żółtka średnich jajek
⏺0,5 szklanki cukru pudru
⏺kilka kropel wanilii
➡️📍PRZYGOTOWANIE
⏺Masło oraz żółtka wynajmujemy na ok pół godziny przed pieczeniem ciastek z lodówki.
⏺W misce umieszczamy pokrojone na kawałki dość miękkie masło.
⏺Ucieramy je mikserem przez kilka minut tak aby powstał gęsty puch jak na zamieszczonym zdjęciu .
⏺Do maślanego puchu dodajemy po trochu cukier puder i cały czas umieramy masło z tym cukrem .Czas to ok 5 min.
🆙️⏺Uwaga ważne masło musi być ucierane na prawdę porządnie i warto poświęcić tutaj sporo czasu .Od tego zależy jak bardzo delikatne, maślane będą ciastka.
⏺Do powstałego lekkiego puchu dajemy po jednym żółtku i miksujemy krem przez chwilę.
⏺Potem znów żółtko i znów miksowanie.
⏺Do powstałego kremu dodajemy mąkę ziemniaczaną.
⏺Całość mieszamy najpierw szpatułką a potem mikserem na niskich obrotach albo ręka. Ja wolę ręka wyrabiać ciasto.
⏺Ciasto ma być dość gęste. Formujemy z niego kulę.
⏺🆙️ Zagniatanie ciastka też jest ważne nie może być zbyt luźne ani się kleić.
⏺Dzielimy ciastko na kawałki 2 bądź 3 i wkładamy ciasto w woreczki i do zamrażarki na ok 10 min.
⏺Teraz delikatnie rozwałkowujemy każdą kulę na grubość ok 2 cm .(Nie cieniej bo będą nam się rozpadać ciastka ) A nasze mają być grubsze i kruche.
⏺Za pomocą foremek do ciastek wycinamy ciacha i układamy każde na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
⏺Możemy dodatkowo zrobić wzorki na ciastach np. Widelcem.
⏺Pieczemy je w nagrzanym wcześniej piekarniku.
⏺Stopnie to 180 i ustawienie piekarnika góra-dół. Środkowa półka piekarnika.
⏺Pieczemy je przez ok 15 min. do ładnego zarumienienia się.
⏺🆙️Uwaga każdy piekarnik piecze inaczej więc obserwujcie swoje ciastka bo może być różnica czasowa paru minutek pomiędzy moim a Waszym piekarnikiem.
⏺🆙️Upieczone ciastka prosto z piekarnika studzimy na kartce do pieczenia. To też bardzo ważne gdyż studzone w ten sposób zachowają swoją chrupkość, nie będą pasować i nie zmiękną .
⏺Gotowe ciastka możecie polać lukrem, polewą czekoladową czym chcecie.
Smacznego. 😘😘😘😘

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.