Kulinaria

DOMOWE ,LECIUTKIE I PYSZNE BAJGLE .

By

DOMOWE ,LECIUTKIE I PYSZNE BAJGLE .

Lubicie domowe pieczywo?.. Ja najbardziej lubię ten smak ,mięciutkie ,delikatne i jeszcze ciepłe pieczywo to jest dla mnie sztosik i najlepsze jedzonko .Tym bardziej ,że wiecie ja jestem osobą ,która jadła by pieczywo na śniadanie ,obiad i kolację a i pomiędzy posiłkami też ahaha  .Do tego ten unoszący się w domu jego zapach 😍 Smak to dla mnie jedno ale ten zapach no.. No to jest coś pięknego. Czy tylko ja go uwielbiam???.. Powiedzcie, że nie jestem sama 🤗

Zapraszam Was dziś po przepis na bajgle ,które na pewno Wam się udadzą bo przepis jest bardzo prosty a i pokażę Wam krok po kroku jak zawinąć takie bułki aby powstały fajne bajgle .
SKŁADNIKI 
  • 400 GRAM PRZESIANEJ PRZEZ SITKO MĄKI
  • 200 ML  LEKKO CIEPŁEGO MLEKA
  • 20 GRAM DROŻDZY
  • 100 ML OLEJU
  • 1 CAŁE JAJKO
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI
  • 2  ŁYŻKI CUKRU
  • DODATKOWO JAJKO DO POSMAROWANIA ORAZ SEZAM DO POSYPANIA

PRZYGOTOWANIE 

Mleko lekko podgrzewamy ,dodajemy do niego cukier i pokruszone drożdże .

Mieszamy tak długo aż drożdże i cukier nam się całkowicie rozpuszczą w mleku oraz mleko się lekko spieni .

Przykrywamy miskę z naszym mlekiem ściereczką i odstawiamy w ciepłe oraz nie przewiewne miejsce aby zaczyn zaczął pracować .

Zimą możecie umieścić go we włączonym piekarniku ale uwaga stopnie to maks 30 aby nie były za gorąco bo zniszczy nam się zaczyn .

Mąkę przesiewamy do miski  przez sitko  .Na środku w mące robimy wgłębienie oraz wbijamy jajko ,olej i wyrośnięty zaczyn .

Wyrabiamy ciasto .Możecie ręką a możecie mikserem z hakami do ciasta drożdżowego .

Cisto ma być miękkie i gładkie .

Miskę lekko podsypujemy mąką oraz umieszczamy w niej uformowaną z ciasta kulę .

Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę albo 1,5 jeśli wolno będzie rosło .

Ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość .

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy pięścią ,przekładamy na stolnicę pospaną mąką  oraz odcinamy małe kulki z niego z których będziemy formować bajgle .

No to zaczynamy robić nasze bajgle .Każdą kulkę cienko rozwałkowujemy na kształt prostokątów.

Nacinamy wzdłuż nożem okrągłym do pizzy ,Nacięcia muszą być dość mocne .

Teraz rolujemy naszą bułkę wydłużając rulonik i potem tworzymy koło oraz zamykamy końce lekko ściskając końce bułki ze sobą aby w trakcie pieczenia się nie rozeszły .

Gotowe bajgle przekładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i nakrywamy ściereczką .

Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 min do ponownego wyrośnięcie .Tym razem nie wstawiamy ich w piekarnik żeby nie zaczęły się przedwcześnie piec .

Gdy wyrosną to smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem .

Pieczemy przez ok 35-40 min w 180 st  bez termo obiegu .

Uwaga każdy piekarnik piecze inaczej dlatego sprawdzajcie swoje bułki po ok 25 min nakłuwając patyczkiem drewnianym .

Jeśli będzie suchy to bułeczki są gotowe .

Upieczone bajgle studzimy na kratce do pieczenia nakryte ściereczką .W ten sposób nie stwardnieją podczas studzenia .

SMACZNEGO .

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

 

 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.