Kulinaria

SŁODKA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ 

By

SŁODKA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ 

Witajcie .Dziś mam dla Was przepis na pyszną ,słodką chałkę z kruszonką . Jest ona idealna sama np,do mleka albo posmarowana  dżemem czy serkiem  .Mi też smakuje z żółtym serem . Niby to zwykła drożdżowa chałka jednak jej zapach i smak sprawia ,że jest tak naprawdę niezwykła. Posypana słodziutką kruszonką podkreśla jej smak   Zapach unoszący się w kuchni podczas jej pieczenia jest na prawdę obłędny. Podsumowując powiem tak ..musicie jej spróbować .

Składniki:

700 g przesianej mąki
1 łyżeczka soli
225 ml mleka
15 g świeżych drożdży
75 g masła
3 łyżki miodu
3 jajka

Składniki na kruszonkę:

25 g masła
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki mąki

oraz 1 żółtko

Przygotowanie 

Masło rozpuszczamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 25 min . Możecie wstawić je do piekarnika ale nie może on przekraczać 40 st bo zabije nam drożdże .

3 jajka mieszamy z miodem do połączenia się składników .

Do misy miksera lub zwykłej miski jeśli wyrabiamy ciasto rękami wsypujemy przesianą mąkę i sól, mieszamy oraz dodajemy nasz zaczyn z drożdżami.  Dodajemy też rozpuszczone masło oraz wymieszany miód i jajka.

Wyrabiamy ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego albo dłońmi do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Zadbajcie aby miejsce było ciepłe i nieprzewiewne bo inaczej ciasto nie wyrośnie nam dobrze .Ciasto musi podwoić swoją objętość .

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na trzy równe części .

dłońmi rolujemy każdą część aby powstały nam dość długie ruloniki.

Teraz układamy je równo obok siebie i łączymy ich końce sklejając je delikatnie razem .

Teraz zaplatamy z nich warkocz i końcówkę też sklejamy lekko .

Chałkę przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Czas na kruszonkę .Zagniatamy razem wszystkie składniki aby powstała nam z nich właśnie kruszonka .

Jajko roztrzepujemy pędzelkiem  i smarujemy nim całą chałkę .

Nakrywamy chałkę ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15 min.

Podwójne wyrastanie ciasta jest tutaj bardzo ważne gdyż od tego zależy jak delikatna i puszysta będzie nasza chałka .

Pieczemy ok. 45 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Uwaga każdy piekarnik piecze inaczej dlatego po ok 30 min sprawdzajcie swoją chałkę patyczkiem drewnianym .Gotowa jest wtedy gdy patyczek będzie suchy .

Gotową chałkę studzimy na kratce do pieczenia pod przykryciem ściereczki bawełnianej aby nam się nie wysuszyła .

Chałkę tez pod taką ściereczką przechowujemy to zachowa jej dłuższą świeżość .

SMACZNEGO 

 

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

 

 

 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.