Kulinaria

ROGALIKI MLECZNE NAJLEPSZE JAKIE JADŁAM 

By

ROGALIKI MLECZNE NAJLEPSZE JAKIE JADŁAM 

Hej kochani dziś zapraszam Was po przepis na bardzo miękkie i puszyste rogaliki mleczne. Idealne będą na śniadanie albo na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły czy przedszkola. Pysznie smakują z samym masłem czy dżemem, miodem albo serkiem białym. Próbowałam też wersji z sałatą ,szynką i serem jako kanapka i mega mi smakowało .Oczywiście najsmaczniejsze są w dzień przygotowania, ale na drugi dzień też są smaczne .Pamiętajcie tylko alby przechowywać j je szczelnie zamknięte.

SKŁADNIKI 

  • Ciasto drożdżowe:
    • 550 g przesianej mąki
    • 250 ml lekko ciepłego mleka
    • 20 g świeżych drożdży
    • 80 g płynnego miodu
    • 1 jajko
    • 60 g miękkiego masła
    • szczypta soli
    • Do posmarowania:
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka mleka

PRZYGOTYOWANIE 

  1. Najpierw zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko trzeba wymieszać z 1 łyżeczką miodu oraz pokruszonymi drożdżami.
  2. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe ,nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Ma on lekko podrosnąć ,zacząć pracować .
  3. Mąkę należy wsypać do dużej miski. Teraz trzeba dodać resztę miodu, szczyptę soli, jajko, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn.
  4. Ze wszystkich składników trzeba wyrobić ciasto, mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta drożdżowego . Można też zagnieść ciasto na początku łyżką a potem dłońmi .Ja tak wolę .
  5. Miskę z ciastem przykryć teraz trzeba przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe ,nieprzewiewne miejsce na  godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze trzeba zagnieść krótko.

  1. Rozwałkować je na ok centymetr grubości na kształt koła .
  2. Naciąć trójkąty i zwijać rogaliki. .
  3. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach .
  4. Rogaliki przykryć ściereczką i znów pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby raz jeszcze podrosło ciasto
  5. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować je roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka .Smarować pędzelkiem cukierniczym .
  6. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C ,ustawienie góra- dół do momentu aż bułeczki ładnie się zarumienią. Uwaga każdy piekarnik piecze inaczej więc sprawdzajcie swoje rogaliki drewnianym patyczkiem w trakcie pieczenia .

Gotowe studzić na kratce do pieczenia .

SMACZNEGO 

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.