Kulinaria

Chleb jogurtowy z pyszną ,chrupiącą skórką .

By

Hej kochani chciałabym Was zaprosić dziś po przepis na chlebek jogurtowy ,który jest bardzo mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę .

 Chleb jogurtowy jest prosty do zrobienia i uda się każdemu .Długo zachowuje swoją świeżość .

Gwarantuję ,że po jego upieczeniu będziecie często wracać do tego przepisu .

Składniki:

  • 6 szklanek wody
  • 40 gram świeżych drożdży
  • 12 pełnych łyżek jogurtu naturalnego
  • szklanka wody
  • 4 łyżki oliwy
  • po 2 łyżki soli i cukru

PRZYGOTOWANIE 

W małym garnuszku umieszczamy 2 łyżeczki cukru, 8 łyżeczek ciepłej wody oraz świeże drożdże.

Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać i rozetrzeć drożdże.

Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce na ok 20 minut.

Do miski przesiewamy mąkę .Dodajemy sól i cukier oraz jogurt naturalny.

Dodajemy też ciepłą wodę i oliwe  i powstały zaczyn . Wyrabiamy ciasto.

Gotowe ,wyrobione ciasto  przykrywamy ściereczką bawełnianą. Odstawiamy do wyrastania na minimum godzinę w ciepłe miejsce .  Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć.

Ciasto na chleb powinno nam wyrosnąć nawet trzykrotnie.

Ciasto wyjmujemy z miski  na stolnicę lub blat.

Rozciągamy ciasto i rolujemy lekko aby powstał kształt bochenka chleba  .Układamy go na blaszce do pieczenia lekko oprószonej mąką i wyłożonej papierem do pieczenia .

Teraz robimy na chlebie nacięcia nożem ,Przykrywamy go ściereczką bawełnianą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min .

Pod koniec wyrastania chleba zaczynamy nagrzewać piekarnik.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z opcją pieczenia: góra/dół.

Pieczemy go na środkowej półce  w piekarniku i pieczemy  przez około 30 minut.  Chleb powinien w trakcie pieczenia  jeszcze sporo wyrosnąć i ładnie się zarumienić.  Uwaga każdy piekarnik piecze inaczej .Sprawdzajcie swój chleb po ok 25 min. Gotowy jest wtedy gdy nadkujecie go patyczkiem i będzie suchy .Gdy będzie trzeba to nakryjcie chleb z wierzchu folią aluminiową aby nie spiekł się zbyt mocno i pieczcie go jeszcze przez chwilę .

SMACZNEGO 

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.