Hej kochani chciałabym Was zaprosić dziś po przepis na chlebek jogurtowy ,który jest bardzo mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę .
Chleb jogurtowy jest prosty do zrobienia i uda się każdemu .Długo zachowuje swoją świeżość .
Gwarantuję ,że po jego upieczeniu będziecie często wracać do tego przepisu .
Składniki:
- 6 szklanek wody
- 40 gram świeżych drożdży
- 12 pełnych łyżek jogurtu naturalnego
- szklanka wody
- 4 łyżki oliwy
- po 2 łyżki soli i cukru
PRZYGOTOWANIE
W małym garnuszku umieszczamy 2 łyżeczki cukru, 8 łyżeczek ciepłej wody oraz świeże drożdże.
Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać i rozetrzeć drożdże.
Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce na ok 20 minut.
Do miski przesiewamy mąkę .Dodajemy sól i cukier oraz jogurt naturalny.
Dodajemy też ciepłą wodę i oliwe i powstały zaczyn . Wyrabiamy ciasto.
Gotowe ,wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą. Odstawiamy do wyrastania na minimum godzinę w ciepłe miejsce . Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć.
Ciasto na chleb powinno nam wyrosnąć nawet trzykrotnie.
Ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę lub blat.
Rozciągamy ciasto i rolujemy lekko aby powstał kształt bochenka chleba .Układamy go na blaszce do pieczenia lekko oprószonej mąką i wyłożonej papierem do pieczenia .
Teraz robimy na chlebie nacięcia nożem ,Przykrywamy go ściereczką bawełnianą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min .
Pod koniec wyrastania chleba zaczynamy nagrzewać piekarnik.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z opcją pieczenia: góra/dół.
Pieczemy go na środkowej półce w piekarniku i pieczemy przez około 30 minut. Chleb powinien w trakcie pieczenia jeszcze sporo wyrosnąć i ładnie się zarumienić. Uwaga każdy piekarnik piecze inaczej .Sprawdzajcie swój chleb po ok 25 min. Gotowy jest wtedy gdy nadkujecie go patyczkiem i będzie suchy .Gdy będzie trzeba to nakryjcie chleb z wierzchu folią aluminiową aby nie spiekł się zbyt mocno i pieczcie go jeszcze przez chwilę .
SMACZNEGO
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:
💖 polajkujesz go albo udostępnisz
💖 zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖 zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama