Kulinaria

SŁODKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ-NAJLEPSZE JAKIE ZJESZ 

By

SŁODKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ-NAJLEPSZE JAKIE ZJESZ 

Zapraszam Was dziś po przepis na mega puszyste i słodkie bułeczki z kruszonką. Są to drożdżowe bułeczki, które będą idealne na śniadanie ,podwieczorek czy kolację.

Bułeczki oczywiście możecie też zrobić bez kruszonki ale ja osobiście uważam, że będzie to wielki błąd bo bułeczki połączone z kruszonką to mega sztos i tyle  .

Składniki:

700 g przesianej mąki
1 łyżeczka soli
225 ml mleka
15 g świeżych drożdży
75 g masła
3 łyżki miodu
3 jajka

Składniki na kruszonkę:

25 g masła
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki mąki

oraz 1 żółtko

Przygotowanie 

Masło rozpuszczamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 25 min . Możecie wstawić je do piekarnika ale nie może on przekraczać 40 st bo zabije nam drożdże .

3 jajka mieszamy z miodem do połączenia się składników .

Do misy miksera lub zwykłej miski jeśli wyrabiamy ciasto rękami wsypujemy przesianą mąkę i sól, mieszamy oraz dodajemy nasz zaczyn z drożdżami.  Dodajemy też rozpuszczone masło oraz wymieszany miód i jajka.

Wyrabiamy ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego albo dłońmi do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Zadbajcie aby miejsce było ciepłe i nieprzewiewne bo inaczej ciasto nie wyrośnie nam dobrze .Ciasto musi podwoić swoją objętość .

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na kilka kawałków i z każdego formujemy bułeczki .

Bułki przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Czas na kruszonkę .Zagniatamy razem wszystkie składniki aby powstała nam z nich właśnie kruszonka .

Jajko roztrzepujemy pędzelkiem  i smarujemy nim całą chałkę .

Nakrywamy bułeczki ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15 min.

Podwójne wyrastanie ciasta jest tutaj bardzo ważne gdyż od tego zależy jak delikatna i puszysta będą nasze bułki.

Pieczemy ok. 25-30 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Uwaga każdy piekarnik piecze inaczej dlatego po ok 20 min sprawdzajcie swoją chałkę patyczkiem drewnianym .Gotowa jest wtedy gdy patyczek będzie suchy .

Gotowe bułki studzimy na kratce do pieczenia pod przykryciem ściereczki bawełnianej aby nam się nie wysuszyła .

bułki tez pod taką ściereczką przechowujemy to zachowa jej dłuższą świeżość .

SMACZNEGO 

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.