Witajcie w kolejnym wpisie kulinarnym .
Dziś zapraszam Was na bardzo pyszny obiadek .
Będzie to danie lekkie z ryżem ,warzywami i kurczakiem ,które przygotujemy na rosole .
Robiłam to danie pierwszy raz i powiem Wam, że zachwyciło mnie swoim smakiem. Ryż z kurczakiem oraz marchewką i selerem jest to danie lekkie ale bardzo sycące i pyszne.
No to co zapraszam po przepis
SKŁADNIKI
- 4 MARCHEWKI
- PÓŁ GŁÓWKI SELERA
- OPAKOWANIE RYŻU
- 500 G PIECZAREK
- 2 CEBULE
- 500 G PIERSI Z KURCZAKA
- PRZYPRAWA KNORR DO KURCZAKA
- MĄKA
- OLEJ DO SMAŻENIA
- RAMA ,BĄDZ ŚMIETANA DO ZAGĘSZCZENIA SOSU
- ROSÓŁ
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania rosołu czyli myjemy i skrobiemy warzywa ,dodajemy umyte ,oczyszczone mięso ,doprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu rosół .
Teraz wystawimy wodę na ryż i lekko ją solimy .Ryż gotujemy do miękkości .
Następnie obieramy marchewkę i seler oraz trzemy na tarce o grubych oczkach .
Kurczaka myjemy ,kroimy w małe kawałki ,doprawiamy przyprawą ,obtaczamy w mące i smażymy na złoty lekko kolor .
Obieramy cebulę i kroimy w paseczki .
Kroimy pieczarki .
Na patelni podsmażamy cebulkę razem z pieczarkami ,
Teraz najpierw lekko podsmażamy naszą potartą marchewkę razem z selerem przez ok 10 min a potem zmniejszamy ogień i dodajemy do marchewki dość sporo rosołu i dusimy naszą marchewkę razem z rosołkiem pod przykryciem .
Do marchewki dodajemy teraz usmażone pieczarki z cebulką oraz podsmażonego kurczaka .
Wszystko delikatnie mieszamy ze sobą i dalej dusimy na małym ogniu .
Dodajemy ramę do sosu i zagęszczamy w ten sposób nasze danie .Możecie użyć też do tego zamiast ramy śmietany albo mąki ale ja wolę ramę bo jest dla mnie najlepsza .
Gotowe danie podajemy z ryżem .Palce lizać czyli smacznego kochani
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:
💖 polajkujesz go albo udostępnisz
💖 zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖 zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama