BABKA CYTRYNOWA NAJLEPSZA JAKĄ JADŁAŚ
Tradycyjna babka cytrynowa 🍋❤️🥰🏠
To ciasto zrobicie w zaledwie pare chwil 💪😉 Udekorować możecie je tak jak lubicie 😉Może to być polewa czekoladowa ,lukier ,posypki itd . 😀
Babka to szybki pomysł na deser do kawki każdego dnia oraz deser obowiązkowy na stole Wielkanocnym 🐰☕️❤️
Składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej – 1 szklanka + 2 łyżki mąki
- 150 g cukru – ponad pół szklanki
- 200 g masła – 1 kostka
- 4 średnie jajka
- 1 cytryna
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Najpierw oddziel białka od żółtek a potem białka odłóż do osobnej miski.
W jednej misce umieść razem cukier, miękkie masło oraz żółtka jajek.
Teraz całość miksuj kilka minut, aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się w niej rozpuści.
Jeśli masz mikser z miską obrotową, to w trakcie ubijania masła z cukrem i żółtkami możesz przygotować sobie sok i skórkę z cytryny.
Z umytej sporej cytryny zetrzyj część skórki.
Wyciśnij też cały sok i połącz ze skórką.
Do miski ze słodkim kremem z masła i żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sok z cytryny ze skórką.
Połącz całość w gęste ciasto przy pomocy miksera.
Do czterech białek możesz dodać szczyptę soli.
Teraz zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj.
Białka ubijaj nie dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko powinno wyglądać jak piana z kąpieli w wannie.
Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta. Każdą łyżkę białka delikatnie wmieszaj w ciasto. W ten sposób dodaj całą pianę.
Foremkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Ciasto na babkę cytrynową przełóż do formy i wyrównaj powierzchnię.
Babkę cytrynową umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termo obiegiem lub 180 stopni z funkcją grzania góra/dół.
Formę umieść na środkowej półce piekarnika
Babkę piecz przez ok40 minut. Po upływie 35 minutach możesz lekko uchyl drzwiczki piekarnika i drewnianym patyczkiem sprawdź czy ciasto już się upiekło.
Babkę studzimy na kratce do pieczenia .Po wystudzeniu możemy udekorować ją polewą bądź lukrem
SMACZNEGO