Kulinaria

Babka cytrynowa

By

BABKA CYTRYNOWA NAJLEPSZA JAKĄ JADŁAŚ 

Tradycyjna babka cytrynowa 🍋❤️🥰🏠
To ciasto zrobicie w zaledwie pare chwil 💪😉 Udekorować możecie je tak jak lubicie 😉Może to być polewa czekoladowa ,lukier ,posypki itd . 😀

Babka to szybki pomysł na deser do kawki każdego dnia oraz deser obowiązkowy na stole Wielkanocnym 🐰☕️❤️

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej – 1 szklanka + 2 łyżki mąki
  • 150 g cukru – ponad pół szklanki
  • 200 g masła – 1 kostka
  • 4 średnie jajka
  • 1 cytryna
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie 

Najpierw oddziel białka od żółtek a potem białka odłóż do osobnej miski.

W jednej misce umieść razem cukier, miękkie masło oraz żółtka jajek.

Teraz całość miksuj kilka minut, aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się w niej rozpuści.

Jeśli  masz mikser z miską obrotową, to w trakcie ubijania masła z cukrem i żółtkami możesz przygotować sobie sok i skórkę z cytryny.

Z umytej sporej cytryny zetrzyj część skórki.

Wyciśnij też cały sok i połącz ze skórką.

Do miski ze słodkim kremem z masła i żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sok z cytryny ze skórką.

Połącz całość w gęste ciasto przy pomocy miksera.

Do czterech białek możesz dodać szczyptę soli.

Teraz zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj.

Białka ubijaj nie dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko powinno wyglądać jak piana z kąpieli w wannie.

Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta. Każdą łyżkę białka delikatnie wmieszaj w ciasto. W ten sposób dodaj całą pianę.
Foremkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Ciasto na babkę cytrynową przełóż do formy i wyrównaj powierzchnię.

Babkę cytrynową umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termo obiegiem lub 180 stopni z funkcją grzania góra/dół.

Formę umieść na środkowej półce piekarnika

Babkę piecz przez ok40 minut. Po upływie 35 minutach możesz lekko uchyl drzwiczki piekarnika i drewnianym patyczkiem sprawdź czy ciasto już się upiekło.

Babkę studzimy na kratce do pieczenia .Po wystudzeniu możemy udekorować ją polewą bądź lukrem

SMACZNEGO

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.