Ryba po japońsku .
Znacie rybę po japońsku?.. Jeśli nie to koniecznie musicie to zmienić bo ten smak jest mega sztosem.
Ryba po japońsku to rybka filetowana smażona w cieście podobnym do naleśnikowego oraz warzywa takie jak papryka, ogórek konserwowy oraz cebula. To wszystko jest w słodko-kwaśnym sosie . Mniam, mówię Wam u nas znika ona w moment.
SKŁADNIKI
Składniki
- 600 g filetów np. mintaja, miruny.. – bez skórki
- 2 słoiki papryki konserwowej
- słoik ogórków konserwowych
- 4 duże cebule zwykłe
- olej do smażenia
Składniki na ciasto naleśnikowe do smażenia ryby
- 2 duże jajka
- szklanka wody
- szklanka mąki
- 2 łyżki wegety
Składniki na zalewę do warzyw
- 8 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego
- szklanka wody
- 4 łyżki oleju
- 8 łyżek octu spirytusowego
- przyprawy: 6 łyżek cukru, 2 płaskie łyżeczki soli,
Przygotowanie
Przygotuj filety bez skóry oraz ości. Do ryby po japońsku ja używam zawsze filetów z mintaja, ponieważ nie są za szerokie i są dość cienkie. Nie trzeba też ich długo smażyć i nie mają ości.
Teraz filety pokrój na kawałki nie dłuższe niż 5 cm.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe .Łączymy wszystkie składniki razem w misce i mieszamy aż się razem połączą .Ciasto nie może być zbyt luźne ,musi się fajnie przyklejać do ryb gdy będziemy je w nim obtaczać. Ma być troszkę gęstsze niż naleśnikowe W cieście ma też czuć wegete .To jest bardzo ważne .
Teraz kawałki filetów zamaczamy w cieście z każdej strony i smażymy w cieście naleśnikowym na złoty kolor .
Ryby smaż na wolniejszym ogniu .trzeba uważać aby nie przypalały się za szybko.
W taki sposób usmaż wszystkie kawałki rybne. Uwaga chłoną one trochę tłuszczu więc usmażone układaj na ręczniku papierowym ,który wchłonie tłuszcz .
Przygotowanie zalewy
Zalewę do warzyw warto przygotować sobie jeszcze przed smażeniem ryb ponieważ będzie nam potrzebna zimna .
Do dość sporego garnka wlej gorącą wodę , olej, ocet Dodaj też koncentrat pomidorowy oraz cukier .
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok do wystygnięcia .
Przygotowanie warzyw
Cebule obierz i przekrój w kosteczkę .
Paprykę i ogórki odcedź z zalewy i pokrój w kosteczkę .
Przygotowanie ryby po japońsku
w Dużej misce wyłóż część usmażonych, zimnych ryb . Na filety wyłóż część warzyw czyli trochę cebuli ,papryki i ogórków.
Teraz kolejna warstwa kawałków ryby i znów warzywa .
Tak do samego końca .
Gdy już wszystko ułożysz w miseczce teraz zalewamy rybę wystudzoną zalewą do samej góry miseczki
Pozostałej zalewy nie wyrzucaj gdyż ryby wsiąkną sporo zalewy i będzie trzeba jej dolać .
Gotową rybkę przechowujemy w lodówce .
SMACZNEGO