Kulinaria

Ryba po japońsku .

By

Ryba po japońsku .

Znacie rybę po japońsku?.. Jeśli nie to koniecznie musicie to zmienić bo ten smak jest mega sztosem. 🔥😋

Ryba po japońsku to rybka filetowana smażona w cieście podobnym do naleśnikowego oraz warzywa takie jak papryka, ogórek konserwowy oraz cebula. To wszystko jest w słodko-kwaśnym sosie . 🔥😋 Mniam, mówię Wam u nas znika ona w moment. 🙈

SKŁADNIKI 

Składniki 

  • 600 g filetów  np. mintaja, miruny.. – bez skórki
  • 2 słoiki papryki konserwowej
  • słoik ogórków konserwowych
  • 4 duże cebule zwykłe
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto naleśnikowe do smażenia ryby

  • 2 duże jajka
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki wegety

Składniki na zalewę do warzyw

  • 8 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego
  • szklanka wody
  • 4 łyżki oleju
  • 8  łyżek octu spirytusowego
  • przyprawy: 6 łyżek cukru, 2 płaskie łyżeczki soli,

Przygotowanie

Przygotuj filety bez skóry oraz ości. Do ryby po japońsku ja używam zawsze filetów z mintaja, ponieważ nie są za szerokie i są dość cienkie. Nie trzeba też ich długo smażyć i nie mają ości.

Teraz filety pokrój na kawałki nie dłuższe niż 5 cm.

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe .Łączymy wszystkie składniki razem w misce i mieszamy aż się razem połączą .Ciasto nie może być zbyt luźne ,musi się fajnie przyklejać do ryb gdy będziemy je w nim obtaczać. Ma być troszkę gęstsze niż naleśnikowe  W cieście ma też czuć wegete .To jest bardzo ważne .

Teraz kawałki filetów zamaczamy w cieście z każdej strony i smażymy w cieście naleśnikowym na złoty kolor .

Ryby smaż na wolniejszym ogniu .trzeba uważać aby nie przypalały się za szybko.

W taki sposób usmaż wszystkie kawałki rybne. Uwaga chłoną one trochę tłuszczu więc usmażone układaj na ręczniku papierowym ,który wchłonie tłuszcz .

Przygotowanie zalewy

Zalewę do warzyw warto przygotować sobie jeszcze przed smażeniem ryb ponieważ będzie nam potrzebna zimna .

Do dość sporego garnka wlej  gorącą wodę , olej, ocet  Dodaj też  koncentrat pomidorowy oraz cukier .

Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok do wystygnięcia .

Przygotowanie warzyw 

Cebule obierz i przekrój w kosteczkę .

Paprykę i ogórki  odcedź z zalewy i pokrój w kosteczkę .

Przygotowanie ryby po japońsku 

w Dużej misce wyłóż część usmażonych, zimnych ryb . Na filety wyłóż część warzyw czyli trochę cebuli ,papryki i ogórków.

Teraz kolejna warstwa kawałków ryby i znów warzywa .

Tak do samego końca .

Gdy już wszystko ułożysz w miseczce teraz zalewamy rybę wystudzoną zalewą do samej góry miseczki

Pozostałej zalewy nie wyrzucaj gdyż ryby wsiąkną sporo zalewy i będzie trzeba jej dolać .

Gotową rybkę przechowujemy w lodówce .

SMACZNEGO 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.