Szybki przepis na pyszne chrusty ,których smak pokochacie .
Witajcie we wpisie kulinarnym . Dziś przychodzę do Was z przepisem na chrusty ,który jest raz ,że szybki ,dwa ,że prosty a trzy ,że smak tych chrustów pokochacie .
Chruściki ja uwielbiam ,mogłabym jeść może nie codziennie ale na pewno bardzo często co więcej moja rodzinka zajada się nimi w taki sposób ,że pod wieczór to już nie ma ani jednego .
Gotowi na przepis ? No to zaczynamy .
SKŁADNIKI
- 300 gram mąki
- 4 żółtka
- 110g gęstej śmietany 18 procent
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
Dodatkowo oczywiście litr oleju do smażenie ,cukier puder do posypania .
PRZYGOTOWANIE
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy .
Wszystkie składniki na chrusty łączymy razem w misce i wyrabiamy ciasto ,które ma być elastyczne i zwarte .
Ciasto wykładamy na blat i zaczynamy je wyrabiać. Zagniatamy je a potem spłaszczamy i zagniatamy je ponownie. Aby ciasto na faworki było dobrze napowietrzone, trzeba kilka razy je zagniatać a nawet uderzać nim o blat. Ciasto powinno robić się idealnie gładkie. Wszystko to po to, by wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza.
Rozwałkowane ciasto na grubość ok 5 mm nożem kroimy w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm.
Po środku każdego podłużnego prostokąta wykonujemy niewielkie nacięcie. Łapiemy za jedną stronę i wywijamy przez środek. W ten sposób przygotowujemy chrusty .
Układamy je na blacie wyłożonym papierem do pieczenia jeden obok drugiego. Faworki przykrywamy ściereczką bawełnianą, by nam nie obsychały. W ten sposób robimy wszystkie chrusty.
Ustawiamy średnią moc palnika i czekamy aż ojej będzie nagrzany, by smażyć chrusty.
Temperatura oleju powinna się wahać między 170 a maksymalnie 180 stopni.
Olej będzie gorący, jeśli kawałek ciasta włożony do niego i od razu wypłynie nam na powierzchnię i zacznie bardzo intensywnie się smażyć, tworząc wokół kaskady piany i bąbelków.
Obok garnka lub patelni rozkładamy ręczniki papierowe oraz szczypce do łowienia chrustów .
Na nagrzany olej kładziemy po kilka na raz. N
Nie kładź ich za dużo na raz, ponieważ one jeszcze rosną umieszczone w tłuszczu.
Smażymy je na rumiano i od razu przewracamy na druga stronę.
Jeśli tłuszcz jest nagrzany odpowiednio, to chrusty będą gotowe do przewrócenia na druga stronę już po około 30 – 40 sekundach. Jeśli widzimy, że chrusty zdecydowanie za szybko się rumienią, to zmniejszamy moc palnika.
Każdą partię odkładamy na ręcznik papierowy i od razu kładziemy kolejną porcję faworków.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem .
SMACZNEGO