Kulinaria

Mięciutkie i puszyste chruściki .

By

 

Mięciutkie i puszyste chruściki .

Zastanawiacie się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek ? pączki czy faworki? I to i to kusi prawda . Dziś zapraszam Was po przepis na mięciutkie i puszyste chruściki czyli znane i lubiane faworki. A jeśli lubicie chrupiące to też podpowiem jak je zrobić .

Zapraszam .

 

SKŁADNIKI 

400 g przesianej mąki
3 żółtka
2 całe jajka
2 łyżki śmietany 18%
50 g masła
2 łyżki cukru

szczypta soli

+ 1 l oleju do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiewamy do miski i  mieszamy z solą .Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Spokojnie bo na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto a raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki.

Teraz oddzielamy białka od żółtek,  potrzebujemy 3 żółtka i 2 całe jajka.

Wszystkie żółtka i jajka miksujemy z cukrem i śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zagniatamy razem wszystkie składniki.

Zarobione ciasto owijamy w folię i odstawiamy w ciepłe ,nieprzewiewne miejsce na godzinę, po tym czasie nam zmięknie i będzie znacznie łatwiej je wałkować.

Z ciasta odrywamy mały kawałek i rozwałkowujemy go na stole .Teraz zależy jakie chcecie chruściki jeśli miękki to nie rozwałkowujcie ciasta na 1,5 cm a zostawcie troszkę grubsze .Dzięki temu będą bardziej puszyste po usmażeniu .Jeśli jednak chcecie chrupiące to trzeba ciasto rozwałkować na prawdę cieniutko .

 

Teraz nożem  wycinamy paski i w każdym z nich robimy nacięcie.

Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę chruścika.

Chruściki smażymy na rozgrzanym oleju na lekko rumiany kolor , wystarczy ok 1 minuty z każdej strony .

Uwaga mniej więcej w połowie pieczenia chruścików dobrze jest wymienić olej na nowy ..

Usmażone chruściki wyciągamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gotowe przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem . Uwaga cukier lepiej przyczepi się do chruścików jeśli posypane  będą jeszcze ciepłe.

SMACZNEGO 

 

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

 

You may also like

2
komentarze
  1. Monika Monika 2 lata ago

    Robiliśmy z Alanem faworki z Twojego przepisu 😊wyszły przepyszne i nie wiem jakim cudem zniknęły w ciągu godziny 😆

    Reply

Post A Comment

Your email address will not be published.