Mięciutkie i puszyste chruściki .
Zastanawiacie się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek ? pączki czy faworki? I to i to kusi prawda . Dziś zapraszam Was po przepis na mięciutkie i puszyste chruściki czyli znane i lubiane faworki. A jeśli lubicie chrupiące to też podpowiem jak je zrobić .
Zapraszam .
SKŁADNIKI
400 g przesianej mąki
3 żółtka
2 całe jajka
2 łyżki śmietany 18%
50 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
+ 1 l oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą .Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Spokojnie bo na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto a raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki.
Teraz oddzielamy białka od żółtek, potrzebujemy 3 żółtka i 2 całe jajka.
Wszystkie żółtka i jajka miksujemy z cukrem i śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zagniatamy razem wszystkie składniki.
Zarobione ciasto owijamy w folię i odstawiamy w ciepłe ,nieprzewiewne miejsce na godzinę, po tym czasie nam zmięknie i będzie znacznie łatwiej je wałkować.
Z ciasta odrywamy mały kawałek i rozwałkowujemy go na stole .Teraz zależy jakie chcecie chruściki jeśli miękki to nie rozwałkowujcie ciasta na 1,5 cm a zostawcie troszkę grubsze .Dzięki temu będą bardziej puszyste po usmażeniu .Jeśli jednak chcecie chrupiące to trzeba ciasto rozwałkować na prawdę cieniutko .
Teraz nożem wycinamy paski i w każdym z nich robimy nacięcie.
Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę chruścika.
Chruściki smażymy na rozgrzanym oleju na lekko rumiany kolor , wystarczy ok 1 minuty z każdej strony .
Uwaga mniej więcej w połowie pieczenia chruścików dobrze jest wymienić olej na nowy ..
Usmażone chruściki wyciągamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem . Uwaga cukier lepiej przyczepi się do chruścików jeśli posypane będą jeszcze ciepłe.
SMACZNEGO
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:
💖 polajkujesz go albo udostępnisz
💖 zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖 zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama
Robiliśmy z Alanem faworki z Twojego przepisu 😊wyszły przepyszne i nie wiem jakim cudem zniknęły w ciągu godziny 😆
Bardzo się cieszę ,że zainspirowałam .