Jesienne kluski dyniowo-twarogowe
Kluski dyniowo-twarogowe to wspaniała propozycja na prosty obiadek bądź kolację .
Mają one piękny pomarańczowy kolor i świetnie zastąpią jesienią tradycyjne kopytka.
Koniecznie wypróbuj mój przepis bo jest prosty a kluski są przepyszne .
SKŁADNIKI
-
250 g pieczonej dyni
-
250 g gotowanych ziemniaków
-
100 g twarogu słodkiego
-
1 jajko
-
200 g mąki lub więcej
-
1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Upieczoną dynię i ugotowane ziemniaki trzeba zmiksować z twarogiem, jajkiem i solą.
Następnie zaczynamy dodawać mąkę. W zależności od rodzaju ziemniaków i twarogu, trzeba jej dodać mniej lub więcej. Przy kleistych ziemniakach wystarczy nawet 100 gramów, a czasem trzeba sypnąć i 300 g mąki. Chodzi o to, by dosypać tyle mąki, żeby udało się zrobić wałek o grubości ok. 3 cm, który pokroimy w paski na kopytka.
Ja sypię mąkę sobie na blat i powoli dosypuje ją zagniatając ciasto aż przestanie mi się kleić ale uwżam też na to aby nie było zbyt twarde i ścisłe bo takie będą wtedy ugotowane kluski
Potem formuje wałek i kroję ciasto tworząc kluski ,które układam sobie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Gotowe wrzucam na wrzącą osoloną wodę.
Kiedy kopytka wypłyną, wyciągam je z wody i przekładam na blaszkę
Podaję z twarogiem pokruszonym oraz posypane cukrem i cynamonem .
Smacznego