Kulinaria

Jesienne kluski dyniowo-twarogowe 

By

Jesienne kluski dyniowo-twarogowe 

Kluski dyniowo-twarogowe to wspaniała propozycja na prosty obiadek bądź kolację .

Mają one piękny pomarańczowy kolor i świetnie zastąpią jesienią tradycyjne kopytka.

Koniecznie wypróbuj mój przepis bo jest prosty a kluski są przepyszne .

SKŁADNIKI 

  • 250 g pieczonej dyni

  • 250 g gotowanych ziemniaków

  • 100 g twarogu słodkiego

  • 1 jajko 

  • 200 g mąki lub więcej

  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Upieczoną dynię i ugotowane ziemniaki trzeba zmiksować z twarogiem, jajkiem i solą.

Następnie zaczynamy dodawać mąkę. W zależności od rodzaju ziemniaków i twarogu, trzeba jej dodać mniej lub więcej. Przy kleistych ziemniakach wystarczy nawet 100 gramów, a czasem trzeba sypnąć i 300 g mąki. Chodzi o to, by dosypać tyle mąki, żeby udało się zrobić wałek o grubości ok. 3 cm, który pokroimy w paski na kopytka.

Ja sypię mąkę sobie na blat i powoli dosypuje ją zagniatając ciasto aż przestanie mi się kleić ale uwżam też na to aby nie było zbyt twarde i ścisłe bo takie będą wtedy ugotowane kluski

Potem formuje wałek i kroję ciasto tworząc kluski ,które układam sobie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .

Gotowe wrzucam na wrzącą osoloną wodę.

Kiedy kopytka wypłyną, wyciągam je z wody i przekładam na blaszkę

Podaję z twarogiem pokruszonym oraz posypane cukrem i cynamonem .

Smacznego 

 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.