Czekoladowo-orzechowy przysmak -SZTOS !!
Hejooo dziś padło na ciasto czekoladowo-orzechowe w kształcie serca oblane ogromną ilością polewy czekoladowej i posypane orzechami włoskimi . Robiłam je pierwszy raz , po wyglądzie na zdjęciu wyglądało mniam ale nie spodziewałam się ,że zaskoczy i mnie swoim smakiem bo ja za ciastami czekoladowymi nie przepadam ,za orzechami też nie a tutaj zjadłam chyba z trzy kawałki . Ciasto wyglądało obłędnie i tak smakowało .
Zapraszam po przepis na to obłędne w smaku ciacho .
Zaczynamy od włączenia piekarnika .Ustawiamy na 180 stopni ,góra dół ustawienie .
SKŁADNIKI
3 JAJKA
1 SZKLANKA CUKRU
1 SZKLANKA MĄKI
1 SZKLANKA POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
1 SZKLANKA ROZPUSZCZALNEGO KAKAO
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYŻECZKA KAWY ROZPUSZCZALNEJ
1 SZKLANKA KWAŚNEJ ŚMIETANY
JEDNA TRZECIA SZKLANKI OLEJU
PRZYGOTOWANIE
Jajka rozbijamy do miski i dodajemy cukier .Miksujemy na gładką masę aż cukier nie będzie wyczuwalny ,to znaczy jego drobinki .
Do masy dodajemy po kolei mąkę , orzechy ,kakao , proszek do pieczenia , kawę , śmietanę oraz olej . Wszystko razem mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy .Nie miksujemy .
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 18o stopniach przez ok 25 min. Przed wyciągnięciem z piekarnika należy sprawdzić wykałaczką czy się upiekło .
Gdy ciasto będzie upieczone to robimy polewę .
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
2 TABLICZKI GORZKIEJ CZEKOLADY
PÓŁ KUBECZKA ŚMIETANY SŁODKIEJ 36 PROCENT
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę roztapiamy w garnuszku i w trakcie roztapiania wlewamy śmietanę słodką 36 procent .Mieszamy do uzyskania jednolitej płynnej masy . Jeśli jest za gęsta to można wlać jeszcze troszeczkę śmietany.
Gdy ciasto wystygło wyciągamy je z formy do pieczenia .
Polewamy i układamy pokruszone orzechy .Wkładamy do lodówki na noc .
SMACZNEGOOOO
Jeśli przepis się spodobał to będzie mi bardzo miło gdy go polubicie , skomentujecie i udostępnicie innym . Buzioleeee