Ahoj witajcie w kolejnym kulinarnym wpisie. Dziś upieczemy razem pyszne, domowe precle, które gwarantuje Wam, że znikną w mig z talerza. Te precle mi idealnie smakują też jako dodatek do kawusi ale wiecie co nie, że ja to bym bułki, pieczywo jadła na śniadanie, obiad, kolacje i pięć innych posiłków .
No dobra bo ja tu gadu gadu w Wy zapewne na przepis czekacie więc lecimy.
SKŁADNIKI
Szklanka mleka
50 gram cukru
Opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
500 gram maki
80 gram masła
50 gram drożdży świeżych
Mak, sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE
Masło przekładamy do garnuszka, topimy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
Drożdże oraz cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku. Nie może jednak być gorące bo zabije nam drożdże.
Dodajemy żółtka, roztopione, zimne masło.
Teraz wyrabiamy ciasto. Nie może nam się kleić do rąk. Jeśli tak jest można dodać jeszcze troszkę mąki.
Ciasto możemy wyrabiać ręka albo mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
Wyrobioną kule przekładamy do miski, nakrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok 30 minut.
Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie to wyciągamy je z miski i tniemy na małe kawałki.
Z każdego robimy rulonik i zwijamy w precle.
Gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posypujemy makiem czy sezamem.
Teraz delikatnie skraplamy je mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Temperatura 190 stopni. Ustawienie góra-dół, środkowa półka piekarnika.
Pieczemy przez ok 25 min.
Uwaga każdy piekarnik piecze inaczej więc obserwujcie swoje precle gdyż czas może być plus, minus chwilkę dłuższy bądź krótszy niż u mnie.
Precle w trakcie pieczenia urosną więc ukladajac je na blaszce zachowajcie odstępy.
Upieczone studzimy na kratce do pieczenia
Smacznego
Ps. Jeśli przepis się Wam spodobał to liczę na Wasze serduszka, komentarze i udostępniania
Zobacz statystyki
Promuj post