Kulinaria

Domowe precle pachnące masełkiem

By
Ahoj witajcie w kolejnym kulinarnym wpisie. Dziś upieczemy razem pyszne, domowe precle, które gwarantuje Wam, że znikną w mig z talerza. Te precle mi idealnie smakują też jako dodatek do kawusi ale wiecie co nie, że ja to bym bułki, pieczywo jadła na śniadanie, obiad, kolacje i pięć innych posiłków 😂.
No dobra bo ja tu gadu gadu w Wy zapewne na przepis czekacie 🤗😉 więc lecimy.
➡️❤️SKŁADNIKI
✅Szklanka mleka
✅50 gram cukru
✅Opakowanie cukru waniliowego
✅2 żółtka
✅500 gram maki
✅80 gram masła
✅50 gram drożdży świeżych
✅Mak, sezam do posypania
➡️❤️PRZYGOTOWANIE
🟡Masło przekładamy do garnuszka, topimy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
🟡Drożdże oraz cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku. Nie może jednak być gorące bo zabije nam drożdże.
🟡Dodajemy żółtka, roztopione, zimne masło.
🟡Teraz wyrabiamy ciasto. Nie może nam się kleić do rąk. Jeśli tak jest można dodać jeszcze troszkę mąki.
🟡Ciasto możemy wyrabiać ręka albo mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
Wyrobioną kule przekładamy do miski, nakrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok 30 minut.
🟡Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie to wyciągamy je z miski i tniemy na małe kawałki.
Z każdego robimy rulonik i zwijamy w precle.
🟡Gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posypujemy makiem czy sezamem.
🟡Teraz delikatnie skraplamy je mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
🟡Temperatura 190 stopni. Ustawienie góra-dół, środkowa półka piekarnika.
🟡Pieczemy przez ok 25 min.
🟡Uwaga każdy piekarnik piecze inaczej więc obserwujcie swoje precle gdyż czas może być plus, minus chwilkę dłuższy bądź krótszy niż u mnie.
🟡Precle w trakcie pieczenia urosną więc ukladajac je na blaszce zachowajcie odstępy.
Upieczone studzimy na kratce do pieczenia ❤️
Smacznego 😘😘😘😘😘
🟡Ps. Jeśli przepis się Wam spodobał to liczę na Wasze serduszka, komentarze i udostępniania ❤️❤️❤️❤️
Zobacz statystyki
Promuj post

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.