Szybkie ,proste gofry z ciasta francuskiego
Ostatnio Martynka poprosiła mnie o gofry .Niestety było dość późno aby robić tradycyjne więc stwierdziłam ,że zrobię eksperyment kulinarny i wypróbuję ciasto francuskie , które akurat miałam w lodówce.
Powiem Wam ,że wyszły w smaku na prawdę spoko i co więcej fajne do dżemu jak i słona przekąska .
Do ich przygotowania potrzebujecie tylko mrożone płaty ciastka francuskiego i na dodatek drzem albo cukier puder.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kawałki troszkę mniejsze niż prostokąty gofrownicy bo w trakcie pieczenia ciasto francuskie urośnie .
Mi z jednego płata ciasta wyszło 6 gofrów .
Gofrownice rozgrzewamy bez wcześniejszego jej natłuszczenia ponieważ ciasto francuskie jest już samo w sobie natłuczone .
Pieczemy gofry przez ok 6 min ale to w zależności od mocy Waszej gofrownicy .U mnie Dezal 140 W .
Gotowe studzimy na kratce do pieczenia i podajemy według ochoty czy to na słodko czy same na słono .
SMACZNEGO
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:
💖 polajkujesz go albo udostępnisz
💖 zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖 zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama