Kulinaria

Szybkie ,proste gofry z ciasta francuskiego

By

Szybkie ,proste gofry z ciasta francuskiego

Ostatnio Martynka poprosiła mnie o gofry .Niestety było dość późno aby robić tradycyjne więc stwierdziłam ,że zrobię eksperyment kulinarny i wypróbuję ciasto francuskie , które akurat miałam w lodówce.  

Powiem Wam ,że wyszły w smaku na prawdę spoko i co więcej fajne do dżemu jak i słona przekąska .

Do ich przygotowania potrzebujecie tylko mrożone płaty ciastka francuskiego i na dodatek drzem albo cukier puder.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kawałki troszkę mniejsze niż prostokąty gofrownicy bo w trakcie pieczenia ciasto francuskie urośnie .

Mi z jednego płata ciasta wyszło 6 gofrów .

Gofrownice rozgrzewamy bez wcześniejszego jej natłuszczenia ponieważ ciasto francuskie jest już samo w sobie natłuczone .

Pieczemy gofry przez ok 6 min ale to w zależności od mocy Waszej gofrownicy .U mnie Dezal 140 W .

Gotowe studzimy na kratce do pieczenia i podajemy według ochoty czy to na słodko czy same na słono .

SMACZNEGO 

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.