Smażone kopytka z kurczakiem i papryką
Największymi zaletami tego dania dla mnie jest to ,żenie trzeba dużo kombinować robiąc je
potrzeba tylko kilka składników
nie trzeba mieć jakiś zdolności kulinarnych aby je przygotować bo uda się każdemu.
Ja uwielbiam dania z piekarnika a Wy ?
Dziś zapraszam na przepis obiadowy bardzo sycącego i pysznego dania .
Oki doki to co lecimy z przepisem .
SKŁADNIKI
600 gram fileta z kurczaka
6 kolorowych papryk (po 2 z każdej czerwona, zielona, żółta) oraz 2 pory
500 gram ugotowanych kopytek .Dla mnie najlepsze do tego dania kupne z Lidla .
300 gram tartego sera
przyprawa Knorr do kurczaka
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ustawienie góra-dół
Teraz kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę.
Doprawiamy przyprawą oraz obtaczamy w mące .Dzięki temu będzie bardziej miękki po smażeniu i jeszcze pieczeniu .
Na rozgrzanej patelni smażymy go aż zbrązowieje *(uwaga nie za mocno bo będzie też jeszcze piekł się w piekarniku więc żeby nam się nie wyruszył).
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. To samo robimy z porem
Smażymy do miękkości.
Kopytka smażymy aż nam ładnie zbrązowieją .
TERAZ bierzemy naczynie żaroodporne i na jego spód wykładamy kurczaka razem z tłuszczem z patelni
Na to paprykę i por ,
Potem kopytka
Teraz wykładamy na samą górę posypujemy tartym serem
Naczynie z naszym daniem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
Pieczemy przez ok 15-20 min. aż ładnie nam ser się przypiecze .
UWAGA sprawdzajcie danie w swoich piekarnikach gdyż każdy piekarnik piecze inaczej.
Gotowe danie prosto z piekarnika podajemy do jedzonka
SMACZNEGO
Jeśli przepis się Wam podoba to czekam na w komentarzu oraz jego udostępnienia na Waszych tablicach .buziol .