Kulinaria

PRAŻONE JABŁKA Z MIODEM I CYTRYNĄ 

By

PRAŻONE JABŁKA Z MIODEM I CYTRYNĄ 

Jabłka można zjeść i przygotować na wiele różnych sposobów.  Mogą być starte, zmiksowane, upieczone, ususzone, ugotowane w formie kompotu jak i prażone .

Są też super dodatkiem do ciast, deserów, zup owocowych. Pasują też do mięs i ryb.

Dziś mowa będzie o prażonych . Są to najlepsze prażone jabłka, które idealnie nadadzą się do różnych deserów ,naleśników ,kluseczek, owsianki  jak i same są w sobie bardzo smaczne .

SKŁADNIKI

  • 4 jabłka
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • pół do trzy czwarte szklanki płynnego miodu w zależności jak słodkie chcecie jabłka

Jeśli jabłka robicie do np. owsianki to możecie dodać też rodzynki albo posiekane orzechy włoskie \

PRZYGOTOWANIE

  • Jabłka trzeba obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę.
  • Włożyć je na głęboką patelnię .
  • Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz miód i cynamon .
  • Smażyć przez ok. 15 – 20 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się leciutko  rozpadać.
  • Podczas smażenia mieszać od czasu do czasu .
  • Teraz wystarczy je wystudzić.

SMACZNEGO 

 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.