PRAŻONE JABŁKA Z MIODEM I CYTRYNĄ
Jabłka można zjeść i przygotować na wiele różnych sposobów. Mogą być starte, zmiksowane, upieczone, ususzone, ugotowane w formie kompotu jak i prażone .
Są też super dodatkiem do ciast, deserów, zup owocowych. Pasują też do mięs i ryb.
Dziś mowa będzie o prażonych . Są to najlepsze prażone jabłka, które idealnie nadadzą się do różnych deserów ,naleśników ,kluseczek, owsianki jak i same są w sobie bardzo smaczne .
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- sok z całej cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- pół do trzy czwarte szklanki płynnego miodu w zależności jak słodkie chcecie jabłka
Jeśli jabłka robicie do np. owsianki to możecie dodać też rodzynki albo posiekane orzechy włoskie \
PRZYGOTOWANIE
- Jabłka trzeba obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę.
- Włożyć je na głęboką patelnię .
- Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz miód i cynamon .
- Smażyć przez ok. 15 – 20 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się leciutko rozpadać.
- Podczas smażenia mieszać od czasu do czasu .
- Teraz wystarczy je wystudzić.
SMACZNEGO