Kulinaria

Kluski leniwe , czyli kluseczki z twarogu.

By

Kluski leniwe , czyli kluseczki z twarogu.

Leniwe kluseczki to najpyszniejsze kluseczki jakie można zjeść . Dzieci je uwielbiają .Przepis zawiera tylko parę składników i jest bardzo prosty . Dodatkowo te kluseczki to super pomysł na obiad dla dzieci.

Forma podania ich jest na prawdę dowolna .Super smakują posypane cukrem bądź z jogurtem naturalnym jak i w naszej dzisiejszej wersji prażonymi jabłkami w miodzie .

SKŁADNIKI 

  • 2 jajka
  • 500g twarogu półtłustego
  • trzy czwarte szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • pół płaskiej łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE 

Kluski leniwe robi się na prawdę szybko. Zaczynamy od zmielenia twarogu.  Twaróg można zmielić w maszynce lub też przepuścić go przez ręczną praskę.

Do miski ze zmielonym twarogiem dodajemy dwie łyżki  roztopionego i przestudzonego masła.

Teraz oddzielamy białka od żółtek.  Żółtka dodajemy do miski z twarogiem a białka umieszczamy  w  misce

Masę serową dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Do miski wsypujemy trochę ponad pół szklanki mąki  oraz pół płaskiej łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy .

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je chwilę na sztywno przy pomocy miksera.  Nie ubijamy samych białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Gdy białko zacznie zamieniać się w puszystą pianę kończymy ubijanie .

Pianę z białek dodajemy do miski z masą serową i delikatnie mieszamy.

Tak, masa jest teraz  lepka i ciężko wyobrazić sobie, by formować z niej kluski jednak nie dokładaj jednak więcej mąki …

Na płycie do gotowania stawiamy garnek z gotującą się, lekko osoloną wodą. Ustawiamy małą moc palnika i gotujemy wodę na kluski .

Blat oprószamy mąką. Lekko oprószamy też talerz, na którym będziemy układać gotowe do gotowania kluski.

Masę dzielimy na trzy części.

Każdą porcję masy serowej na kluski  lekko oprószamy też od góry.

Teraz z każdej rolujemy wałek o średnicy ok 3 cm.

Nożykiem kroimy po skosie kluski o podobnej ,wybranej przez nas wielkości.

Porcje klusek wrzucamy do garnka z gotującą się wodą ale uwaga oda nie powinna mocno bulgotać . . Po chwili kluski wypłyną na powierzchnię garnka .

Kluski wyławiamy nie dłużej niż po minucie od ich wypłynięcia na powierzchnię.

W taki sposób gotujemy wszystkie kluski.

Podajemy według uznania .

SMACZNEGO 

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

You may also like

2
komentarze
  1. Anna 11 miesięcy ago

    Witam, jakiego twarogu Pani użyła i gdzie go można kupić w Niemczech?
    Pozdrawiam
    Ania

    Reply
    • Blond Kuchara 11 miesięcy ago

      Witam serdecznie .Twaróg kupuję w Polskim sklepie albo Kauflandzie od Mlekovity tłusty .Czerwone opakowania .Pozdrawiam

      Reply

Post A Comment

Your email address will not be published.