Najpyszniejsze ciasto na pierogi plus moja wersja podania ich na słodko .-WPISBLOGMAS NR.5
W tym wpisie powiem Wam jak zrobić pyszne ciasto na pierogi plus przedstawię też moją propozycję podania ich na słodko czyli tak jak lubimy najbardziej .Jak zrobić dobre pierogi to temat rzeka .Jedni mówią ,że do ciasta trzeba dodać jajko inni ,że wręcz przeciwnie nie powinno się go dodawać . A co z wodą powinna być letnia, zimna czy gorąca ?..
Więc jak to powinno na prawdę być żeby ciasto nie było ani zbyt twarde ani też gumowate ?
Najlepsze ciasto to takie ,,które łatwo daje się rozwałkować oraz jest elastyczne czyli łatwo się rozciąga i można dzięki temu rozwałkować je bardzo cieniutko a i samo lepienie jest też bardzo łatwe .Nie pęka ,nie kruszy ani nie łamie się . Brzmi odstraszająco ? No wiem ,wiem .Kiedyś ciasto na pierogi to była dla mnie czarna magia i na stole gościły tylko kupne aż do momentu gdy spróbowałam bardzo prostego przepisu składającego się z uwaga aż dwóch składników .Od tamtej pory robienie pierogów nie jest dla mnie katastrofą a przyjemnością i z moimi małymi kuchareczkami też fajną zabawą .
Zapraszam na przepis
SKŁADNIKI na ciasto
300 gram mąki pszennej przesianej przez sitko
250 ml wody gorącej . Zagotujcie ją w czajniku i po ok 1 minucie wlejcie parującą jeszcze do mąki .
Mąka nam lepiej zareaguje na gorącą wodę .Dzięki niej ciasto będzie się lepiej wyrabiać i będzie właśnie robić się super elastyczne.
szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ
2 op cukru waniliowego . Tutaj zależy jak słodko chcecie i lubicie możecie dodać go troszkę więcej
3 żółtka
3 kostki twarogu tłustego z Mlekowity
cynamon do posypania
DODATEK OWOCE oraz jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy szczyptę soli .
Gotujemy wodę i gorącą wlewamy do mąki od razu mieszając łyżką .
Gdy ciasto zacznie nam się łączyć to przechodzimy do wyrabiania jego ręką .
Wyrabiamy tak długo aż utworzy nam się jednolita ,zwarta masa.
Cisto dość szybko w trakcie ugniatania powinno złapać konsystencję taką ,że nie będzie przyklejać się do rąk .Nie podsypuję go mąką .
Gotowe ,wyrobione ciasto przypominać powinno w dotyku taką trochę modelinę dla dzieci .W trakcie ugniatania odskakiwać od blatu .
Gotowe ciasto ,kulę jeszcze ciepłą przekładamy do miski i nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok 30 minut do odpoczynku .
PRZYGOTOWANIE FARSZU
Twaróg ,cukier waniliowy ,żółtka wkładamy do miski ucieramy razem do uzyskania jednolitej masy twarogowej .
PRZYGOTOWANIE CIASTA CD.
Gdy ciasto nam odpoczęło wykładamy je na blat i wałkujemy na bardzo cienki placek.
Przy pomocy średnicy kubka wycinamy kółka na których środek nakładamy łyżkę naszego farszu
Zamykamy kółko na pół i brzegi mocno sklejamy palcami i poprawiamy jeszcze widelcem dzięki czemu raz ,że nie rozkleją nam się w trakcie gotowania a dwa będą ładnie wyglądać .
Gotowe pierogi wkładamy po kilka sztuk do gorącej zagotowanej wody i gotujemy przez parę minut aż będą nam wypływać na wierzch garnka .
Gorące podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego albo owocowego jak lubicie i możecie dodać jeszcze trochę cynamonu do posypania i owoce obok na talerzu .
SMACZNEGO
Liczę na Wasze udostępnienia ,serducha ,komentarze i czekam na zdjęcia Waszych pierogów