Kulinaria

Najpyszniejsze ciasto na pierogi plus moja wersja podania ich na słodko .-WPISBLOGMAS NR.5 

By

Najpyszniejsze ciasto na pierogi plus moja wersja podania ich na słodko .-WPISBLOGMAS NR.5 

W tym wpisie powiem Wam jak zrobić pyszne ciasto na pierogi plus przedstawię też moją propozycję podania ich na słodko czyli tak jak lubimy najbardziej .

Jak zrobić dobre pierogi to temat rzeka .Jedni mówią ,że do ciasta trzeba dodać jajko inni ,że wręcz przeciwnie nie powinno się go dodawać . A co z wodą powinna być letnia, zimna czy gorąca ?..

Więc jak to powinno na prawdę być żeby ciasto nie było ani zbyt twarde ani też gumowate ?
Najlepsze ciasto to takie ,,które łatwo daje się rozwałkować oraz jest elastyczne czyli łatwo się rozciąga i można dzięki temu rozwałkować je bardzo cieniutko a i samo lepienie jest też  bardzo łatwe .Nie pęka ,nie kruszy ani nie łamie się . Brzmi odstraszająco ? No wiem ,wiem .Kiedyś ciasto na pierogi to była dla mnie czarna magia i na stole gościły tylko kupne aż do momentu gdy spróbowałam bardzo prostego przepisu składającego się z uwaga aż dwóch składników .Od tamtej pory robienie pierogów nie jest dla mnie katastrofą a przyjemnością i z moimi małymi kuchareczkami też fajną zabawą .

Zapraszam na przepis 🥰
SKŁADNIKI na ciasto 
💛300 gram mąki pszennej przesianej przez sitko
💛250 ml wody gorącej . Zagotujcie ją w czajniku i po ok 1 minucie wlejcie parującą jeszcze do mąki .
Mąka nam lepiej zareaguje na gorącą wodę .Dzięki niej ciasto będzie się lepiej wyrabiać i będzie właśnie robić się super elastyczne.
💛szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ
💛2 op cukru waniliowego . Tutaj zależy jak słodko chcecie i lubicie możecie dodać go troszkę więcej
💛3 żółtka
💛3 kostki twarogu tłustego z Mlekowity
💛 cynamon do posypania
DODATEK OWOCE oraz jogurt naturalny 
mde

PRZYGOTOWANIE CIASTA
💛Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy szczyptę soli .
💛Gotujemy wodę i gorącą wlewamy do mąki od razu mieszając łyżką .
💛Gdy ciasto zacznie nam się łączyć to przechodzimy do wyrabiania jego ręką .
💛Wyrabiamy tak długo aż utworzy nam się jednolita ,zwarta masa.
💛Cisto dość szybko w trakcie ugniatania powinno złapać konsystencję taką ,że nie będzie przyklejać się do rąk .Nie podsypuję go mąką .
💛Gotowe ,wyrobione ciasto przypominać powinno w dotyku taką trochę modelinę dla dzieci .W trakcie ugniatania odskakiwać od blatu .
💛Gotowe ciasto ,kulę jeszcze ciepłą przekładamy do miski i nakrywamy  ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok 30 minut do odpoczynku .

PRZYGOTOWANIE FARSZU
💛Twaróg ,cukier waniliowy ,żółtka wkładamy do miski ucieramy razem do uzyskania jednolitej masy twarogowej .
PRZYGOTOWANIE CIASTA CD.
💛Gdy ciasto nam odpoczęło wykładamy je na blat i wałkujemy na bardzo cienki placek.
💛Przy pomocy średnicy kubka wycinamy kółka na których środek nakładamy łyżkę naszego farszu
💛Zamykamy kółko na pół i brzegi mocno sklejamy palcami i poprawiamy jeszcze widelcem dzięki czemu raz ,że nie rozkleją nam się w trakcie gotowania a dwa będą ładnie wyglądać .
mde
mde

💛Gotowe pierogi wkładamy po kilka sztuk do gorącej zagotowanej wody i gotujemy przez parę minut aż będą nam wypływać na wierzch garnka .
💛Gorące podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego albo owocowego jak lubicie i możecie dodać jeszcze trochę cynamonu do posypania i owoce obok na talerzu .
💛SMACZNEGO

Liczę na Wasze udostępnienia ,serducha ,komentarze i czekam na zdjęcia Waszych pierogów🥰🥰🥰

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.