Kulinaria

NAJLEPSZE KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

By

NAJLEPSZE KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI -wpis blogmas nr 16

Plus przepis na farsz idealny też do

🔽🔽🔽

 pierogów ,paszczecików czy uszek  😘

Krokiety to moim zdaniem rarytas polskiej kuchni i nie tylko na Święta ale w Święta też ich zabraknąć nie może . 😍

Idealny zestaw tworzą dla mnie nie zdziwicie się pewnie jak powiem ,że barszczem czerwonym .No nie wyobrażam sobie ich bez barszczu .💖😍

Przygotowanie krokietów zaczyna się od receptury na naleśniki a te nie mogą być ani za cienkie ani za grube .Hm .. marudna jestem wiem ale cieniutkie będą pękać przy nakładaniu farszu bądź smażeniu a grube cóż po obtoczeniu w bułce tartej i jajku a potem usmażeniu będą dalej naleśnikami a nie krokietami bo farsz zniknie wśród grubego naleśnika .

Jakie są idealne ? Zwykłe cienie .Ja używam do ich smażenia patelnie z Tefala i jest dla mnie super .

 

Składniki na ciasto do naleśników 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • olej
  • 3 jajka
  • po pół łyżeczki soli i cukru

PRZYGOTOWANIE 

Do dużej miski wsyp mąkę.

Dodaj jajka ,najlepsze są te trzymane w temperaturze pokojowej a nie wprost z lodówki .

Wlej dwie szklanki lekko ciepłego mleka.

.Dodaj dwie łyżki oleju , sól oraz cukier.

Całość wymieszaj dokładnie. Możesz to zrobić za pomocą miksera ale ja wolę zwykłą kuchenną trzepaczkę.

Ciasto ma być idealnie gładkie.

Ciasto na naleśniki do krokietów ma być troszkę gęstsze, niż zwykłe ciasto naleśnikowe oraz lekko słone a nie słodkie .

Usmaż naleśniki i odstaw do całkowitego wystygnięcia .

Najlepiej rozłożyć je płasko na papierze do pieczenia i niech spokojnie stygną .

 

Pora na farsz ,który opisałam tutaj . Klik i jesteś w przepisie .

Najlepszy przepis na farsz do krokietów ,pierogów czy uszek 

Na zimne naleśniki nakładaj po troszku farszu .

Musisz wyczuć ile to ma być tylko uważaj bo jak nałożysz za dużo to naleśniki będą pękać .

Zawiń boki naleśnika i od jednej strony do drugiej teraz delikatnie roluj krokieta.

Gotowe krokiety zamocz teraz najpierw w roztrzepanym jajku a potem z każdej strony też w bułce tartej .

Rozgrzej większą patelnię. Podsmażaj krokiety z każdej strony . Ustaw sobie taką moc palnika, aby krokiety lekko się rumieniły ale nie przypaliły. Uwaga smażą się bardzo szybko .

Moje krokiety są dość grube dlatego podsmażam je delikatnie a potem jeszcze  piekę w pierniku przez ok 10 do 15 min .Ustawienie góra-dół z termo obiegiem 150 st.

Podaję je od razu gorące z barszczem czerwonym .

 

 

 

GOTOWE SMACZNEGO 😘

Jeśli przepis Ci się spodobał to będzie mi bardzo miło jak go udostępnisz , skomentujesz i zostawisz serduszko .Buziak

😘

 

 

 

 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.