SZTOS .
One są dużo lepsze niż orginalne gofry. Poważnie ja teraz przemawiam do Was. Musicie ich posmakować
Naszą Rodzinkę rozkochały swoim smakiem.
Gofry Owsiankowe bo nich dziś mowa są dla mnie super rozwiązaniem na kolacje, podwieczorek , przekąską albo dla dzieci do szkoły jako kanapkę zamiast pieczywa.
Mi zasmakowały najbardziej z serkiem mascarpone oraz na to ogórek, rzodkiewka i pomidor
Można też jeść je na słodko z drzemem albo serkiem i owocami.
Można też zapiec z serem w środku
Pyszne gorące i na zimno
Do tego dodatkowo
Bardzo proste do wykonania
Bardzo szybkie w pieczeniu
Wystarczy kilka składników
Pysznie smakują i sycą
No to co przekonałam Was abyście spróbowali .
Lecimy z przepisem
SKŁADNIKI
- 100 g mąki owsianej a jeśli jej nie macie to możecie zblendować płatki owsiane na mąkę
- 200 ml mleka
- 100 ml gazowanej wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo do podania:
mogą być owoce , cukier puder , serek , jogurt .Wszystko co lubicie .
PRZYGOTOWANIE
- Jeśli mąkę chcecie zastąpić płatkami owsianymi , to najpierw trzeba je rozdrobnić za pomocą blendera .
- Powstałą mąkę z płatków wsypujemy do miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz mleko, wodę ,olej .
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka dodajemy do masy na gofry.
- Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż powstanie sztywna piana .
- Mieszamy łyżką składniki na gofry aż powstanie jednolita masa .
- dodajemy delikatnie pianę z białek i delikatnie mieszamy aż nam się połączą składniki .
- Jeśli ciasto jest zbyt luzne możecie dodać jeszcze troszkę mąki z płatków .Cisto musi mieć konsystencję podobną jak na zdjęciu poniżej .
- Gofrownicę smarujemy olejem za pomocą pędzelka l rozgrzewamy już na samym początku robienie ciasta na gofry .
- Do gorącej gofrownicy nakładamy porcję ciasta i pieczemy przez ok. 4 minuty lub aż gofry przybiorą ładne złociste zarumienienie. Czas pieczenia gofrów zależy właśnie od mocy gofrownicy, więc u Was może być krótszy lub dłuższy niż te 4 min moje .
- Po upieczeniu przekładamy gofry pionowo na kratkę do pieczenia .
- To jest bardzo ważny krok bo gofry muszą odparować i ostygnąć a w ten sposób nie stracą swojej chrupkości .
SMACZNEGO
Jeśli wpis Ci się podobał i chcesz takich więcej to koniecznie daj mi o tym znać w komentarzu i zostaw serduszko . Bajooooo