Kulinaria

Szybkie i bardzo proste GOFRY OWSIANE

By
😍🧇SZTOS 🧇😍.
One są dużo lepsze niż orginalne gofry. Poważnie ja teraz przemawiam do Was. Musicie ich posmakować 😁❤️
Naszą Rodzinkę rozkochały swoim smakiem.
Gofry Owsiankowe bo nich dziś mowa  są dla mnie super rozwiązaniem na kolacje, podwieczorek , przekąską  albo dla dzieci do szkoły jako kanapkę zamiast pieczywa.
👉Mi zasmakowały najbardziej z serkiem mascarpone oraz na to ogórek, rzodkiewka i pomidor 😍😍😍😍
👉Można też jeść je na słodko z drzemem albo serkiem i owocami.
👉Można też zapiec z serem w środku 😍😍
👉Pyszne gorące i na zimno 👌🧇

Do tego dodatkowo

✅Bardzo proste do wykonania
✅Bardzo szybkie w pieczeniu
✅Wystarczy kilka składników
✅Pysznie smakują i sycą
No to co przekonałam Was abyście spróbowali .
Lecimy z przepisem 
SKŁADNIKI 
  • 100 g mąki owsianej a jeśli jej nie macie to możecie zblendować  płatki owsiane na mąkę
  • 200 ml mleka
  • 100 ml gazowanej wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju

Dodatkowo do podania: 

mogą być owoce , cukier puder , serek , jogurt .Wszystko co lubicie .

PRZYGOTOWANIE 

  1. Jeśli mąkę chcecie zastąpić płatkami owsianymi , to najpierw trzeba je rozdrobnić  za pomocą blendera .
  2. Powstałą mąkę z płatków wsypujemy do miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz mleko, wodę ,olej .
  3. Białka oddzielamy od żółtek.
  4. Żółtka dodajemy do masy na gofry.
  5. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż powstanie sztywna piana .
  6. Mieszamy łyżką składniki na gofry aż powstanie jednolita masa .
  7. dodajemy delikatnie pianę z białek i delikatnie mieszamy aż nam się połączą składniki .
  8. Jeśli ciasto jest zbyt luzne możecie dodać jeszcze troszkę mąki z płatków .Cisto musi mieć konsystencję podobną jak na zdjęciu poniżej .
  9. Gofrownicę smarujemy olejem za pomocą pędzelka l rozgrzewamy już na samym początku robienie ciasta na gofry .

  1. Do gorącej gofrownicy nakładamy porcję ciasta i pieczemy przez ok. 4 minuty lub aż gofry przybiorą ładne złociste zarumienienie. Czas pieczenia gofrów zależy właśnie od mocy gofrownicy, więc u Was może być krótszy lub dłuższy niż te 4 min moje .
  2. Po upieczeniu przekładamy gofry pionowo  na kratkę do pieczenia .
  3. To jest bardzo ważny krok bo gofry muszą odparować i ostygnąć a w ten sposób nie stracą swojej chrupkości .

 

SMACZNEGO 

Jeśli wpis Ci się podobał i chcesz takich więcej to koniecznie daj mi o tym znać w komentarzu i zostaw serduszko . Bajooooo 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.