Kulinaria

CHLEBEK BANANOWY -NAJPYSZNIEJSZY 馃グ

By

CHLEBEK BANANOWY -NAJPYSZNIEJSZY 馃グ

 

聽M贸j ulubiony spos贸b na wykorzystanie bardzo dojrza艂ych banan贸w to upieczenie chleba bananowego. Ten chleb聽 jest super prosty do zrobienia i cudownie smakuje nawet sam bez niczego . Super w nim jest te偶 to ,偶e jest taki leciutki i wilgotny. Kolejny plus to ,偶e przygotowanie ciasta na ten chlebek nie zajmuje du偶o czasu oraz nie trzeba u偶ywa膰 miksera .

No to co lecimy z przepisem

SK艁ADNIKI聽
鈻讹笍4 du偶e banany – 1,5 szklanki miazgi rozgniecionej
鈻讹笍1,5 szklanki m膮ki
鈻讹笍1/3 kostki mas艂a
鈻讹笍0,5 szklanki cukru
鈻讹笍1 jajko
鈻讹笍艂y偶eczka sody oczyszczonej
鈻讹笍szczypta soli
PRZYGOTOWANIE聽
Najpierw przygotowujemy sobie foremk臋 w kt贸rej b臋dziemy piekli chlebek聽 Najlepiej sprawdza si臋 silikonowa keks贸wka o wymiarach 9/25 cm i wysoko艣ci 7 cm. Silikonowej nie musicie nat艂uszcza膰 i wysypywa膰 bu艂k膮 tart膮 .Mo偶na wrzuci膰 ciasto i piec po prostu .
Teraz rozgrzewamy piekarnik .Poniewa偶 ciasto na chlebek robi si臋 na prawd臋 szybko to warto zadba膰 o to aby ju偶 w tracie jego robienia piekarnik si臋 nam nagrzewa艂 . Temperatura 170 st. ustawienie g贸ra-d贸艂 i piec b臋dziemy na 艣rodkowej p贸艂ce piekarnika .

Kolejna kwestia to banany . Bardzo wa偶ne jest to, by u偶y膰 odpowiedni膮 ich ilo艣膰. Poniewa偶 wielko艣膰 i grubo艣膰 banan贸w bywa r贸偶na, to dla pewno艣ci przek艂adamy miazg臋 bananow膮 do szklanki o pojemno艣ci 250 ml. Ma by膰 1,5 szklanki tej miazgi .

Banany najlepiej rozgnie艣膰 widelcem.

Mas艂o roztapiamy聽 w mikrofal贸wce i dodajemy do miski z rozgniecionymi bananami. Roztopione mas艂o dodajemy lekko ciep艂e do banan贸w .
W osobnej misce 艂膮czymy cukier i jajko.
Teraz jajko z cukrem roztrzepujemy dok艂adnie widelcem.
Mieszank臋 jajka dodajemy do banan贸w z mas艂em i mieszamy .
M膮k臋 przesiewamy razem ze szczypt膮 soli i 艂y偶eczk膮 sody oczyszczonej.
Teraz mieszamy suche sk艂adniki i potem dodajemy je do sk艂adnik贸w mokrych.
Za pomoc膮 艂y偶ki mieszamy dok艂adnie nasze ciasto.
聽Ciasto przek艂adamy do formy do pieczenia .
Kroimy jednego banana wzd艂u偶 na dwie r贸wne po艂贸wki i delikatnie k艂adziemy je wierzch聽 naszego ciasta.

Teraz delikatnie go dociskamy.

Form臋 z ciastem wk艂adamy na 艣rodkow膮聽 p贸艂k臋 piekarnika i pieczemy przez ok 50 minut.
Ka偶dy piekarnik piecze inaczej wi臋c po ok 40 minutach sprawd藕, czy ciasto jest ju偶 mo偶e upieczone.

聽Wbijamy w ciasto drewniany patyczek . Je艣li po wyj臋ciu patyczek jest suchy, to znaczy, 偶e chlebek bananowy jest ju偶 upieczony.Po upieczeniu studzimy chlebek na kratce do pieczenia .

Najpierw przez chwil臋 w foremce a potem delikatnie przek艂adamy go z foremki i studzimy do ko艅ca .

GOTOWE SMACZNEGOOOO聽

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.