Ciasto bądź chlebek bananowy to mój ulubiony sposób na wykorzystanie takich wiecie bardzo dojrzałych bananów .
Ten przepis jest super prosty do zrobienia a ciacho cudownie smakuje z herbatką . Super w nim jest też to ,że jest takie leciutkie i wilgotne.
Kolejny plus daje za to ,że przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu oraz nie trzeba używać miksera .
W osobnej misce łączymy cukier i jajko.
Teraz jajko z cukrem roztrzepujemy dokładnie widelcem.
Mieszankę jajka dodajemy do bananów z masłem i mieszamy .
Mąkę przesiewamy razem ze szczyptą soli i łyżeczką sody oczyszczonej.
Teraz mieszamy suche składniki i potem dodajemy je do składników mokrych.
Za pomocą łyżki mieszamy dokładnie nasze ciasto.
Możemy do ciasta dodać też posiekane orzechy albo rodzynki
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia .
Formę z ciastem wkładamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez ok 50 minut.
Każdy piekarnik piecze inaczej więc po ok 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już może upieczone.
Wbijamy w ciasto drewniany patyczek . Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że chlebek bananowy jest już upieczony. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce do pieczenia .
Najpierw przez chwilę w foremce a potem delikatnie przekładamy go z foremki i studzimy do końca .