Kulinaria

CIASTO BANANOWE IDEALNE JESIENIIĄ DO HERBATKI 

By

CIASTO BANANOWE IDEALNE JESIENIIĄ DO HERBATKI 

 

Ciasto bądź chlebek bananowy to mój ulubiony sposób na wykorzystanie takich wiecie bardzo dojrzałych bananów .

Ten przepis jest super prosty do zrobienia a ciacho cudownie smakuje z herbatką . Super w nim jest też to ,że jest takie leciutkie i wilgotne.

Kolejny plus daje za to ,że przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu oraz nie trzeba używać miksera .

SKŁADNIKI 
4 duże banany – 1,5 szklanki miazgi rozgniecionej
1,5 szklanki mąki
1/3 kostki masła
0,5 szklanki cukru
1 jajko
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE 
Najpierw przygotowujemy sobie foremkę w której będziemy piekli ciasto.  Najlepiej sprawdza się silikonowa keksówka o wymiarach 9/25 cm i wysokości 7 cm. Silikonowej nie musicie natłuszczać i wysypywać bułką tartą .Można wrzucić ciasto i piec po prostu . Jeśli używacie normalniej blaszki jak ja tym razem to polecam wyłożyć ją po prostu papierem do pieczenia .
Teraz rozgrzewamy piekarnik .Ponieważ ciasto robi się na prawdę szybko to warto zadbać o to aby już w tracie jego robienia piekarnik się nam nagrzewał . Temperatura 170 st. ustawienie góra-dół i piec będziemy na środkowej półce piekarnika .
Kolejna kwestia to banany . Bardzo ważne jest to, by użyć odpowiednią ich ilość. Ponieważ wielkość i grubość bananów bywa różna, to dla pewności przekładamy miazgę bananową do szklanki o pojemności 250 ml. Ma być 1,5 szklanki tej miazgi .
Banany najlepiej rozgnieść widelcem.
Masło roztapiamy i lekko ciepłe dodajemy do miski z rozgniecionymi bananami.
W osobnej misce łączymy cukier i jajko.
Teraz jajko z cukrem roztrzepujemy dokładnie widelcem.
Mieszankę jajka dodajemy do bananów z masłem i mieszamy .
Mąkę przesiewamy razem ze szczyptą soli i łyżeczką sody oczyszczonej.
Teraz mieszamy suche składniki i potem dodajemy je do składników mokrych.
Za pomocą łyżki mieszamy dokładnie nasze ciasto.
Możemy do ciasta dodać też posiekane orzechy albo rodzynki
 Ciasto przekładamy do formy do pieczenia .
Formę z ciastem wkładamy na środkową  półkę piekarnika i pieczemy przez ok 50 minut.
Każdy piekarnik piecze inaczej więc po ok 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już może upieczone.

 Wbijamy w ciasto drewniany patyczek . Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że chlebek bananowy jest już upieczony. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce do pieczenia .

Najpierw przez chwilę w foremce a potem delikatnie przekładamy go z foremki i studzimy do końca .

GOTOWE SMACZNEGOOOO 

 

 

 

 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.