Gofry -raj dla smakoszy-tajniki idealnych gofrów plus przepis
Hejka kochani w dzisiejszym wpisie zdradzę Wam moje tajniki jak zrobić pyszne ,pulchne ,chrupiące gofry ,których nie odmówi chyba nikt .
Takie gofry serwują w prawie każdej chyba restauracji w formie deserowej a nad morzem to już tym bardziej gofry to hicior .
No więc tak zatrzymajmy się na moment i ustalmy ,że idealne gofry to nie tylko dobra gofrownicą i przepis . Ile już testowaliście przepisów i nadal nie ten efekt ? Zastanawiacie się dlaczego przecież macie dobrą gofrownicę ,która ma 1400 W albo i więcej a tu gofry są nie takie jak powinny .Co jest grane ? Dziś dowiecie się co oprócz super mocy gofrownicy i extra przepisu jest bardzo ważne aby gofry były bajeczne !!
Pierwszy tajnik to oczywiście gofrownica musi mieć co najmniej 1400 W .
Drugi tajnik to białka ! .Muszą one być ubite osobno i bardzo starannie .Mają być bardzo sztywne .Mi ubijanie ich zajmuje ok 10 min. Dodajemy potem je do ciasta po troszku i mieszamy delikatnie aby nie opadły ,nie powstała tak zwana facia i mieszamy najlepiej plastikową szpachtułką .
Trzeci tajnik to nalewanie ciasta na gofrownicę . Kochani nalewamy delikatnie i nie rozsmarowujemy go po całych płytkach gofrownicy tylko na środek a potem zamykamy i ciasto samo się rozprowadzi . Gdy je rozprowadzamy to traci swoją pulchność i nie rosną wtedy tak jak powinny .
Czwarty tajnik to chłodzenie i osuszanie gofrów .Nigdy na leżąco !.One muszą być pionowo i mieć odstęp jeden od drugiego aby nie parowały bo gdy parują to robią się miękkie i nici z chrupkości . Mój sposób w czym ustawić gofry patrzcie zdjęcie . Połóżcie blaszkę do pieczenia a na to kratkę do pieczenia i wkładajcie w nią gofry .Stoją super pionowo .
Gofry też możemy odgrzewać i bez problemu nadal będą super chrupkie . Wystarczy tylko odgrzać z powrotem w gorącej gofrownicy .
No to kochani teraz działamy i robimy gofry .
SKŁADNIKI
- 2 JAJKA
- OPAK. DUŻEGO CUKRU WANILIOWEGO -30 gram
- SZCZYPTA SOLI
- 3 SZKLANKI MĄKI
- 2 SZKLANKI MLEKA
- 4 ŁYŻKI OLEJU
- PŁASKA ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
PRZYGOTOWANIA .
Zaczynamy od włączenia gofrownicy i nasmarowania jej olejem najlepiej za pomocą pędzelka . Uwaga Smarujemy ją tylko raz na samym początku . .Zamykamy i niech się teraz nam porządnie nagrzeje.
Teraz kolej na jajka . Rozdzielamy żółtka od białek .
Teraz do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem je na bardzo sztywno. Tutaj na prawdę dajcie na to trochę czasu bo od dobrze ubitych białek zależy dużo w gofrach .
Teraz do żółtek dodajemy cały cukier waniliowy duży i miksujemy dokładnie .Musi powstać gładka masa .
Do żółtek wrzucamy mąkę i proszek do pieczenia oraz mleko i łyżką drewnianą mieszamy wszystko razem .
Teraz dodajemy olej i mieszamy nadal łyżką
Teraz najważniejszy moment czyli dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy ją z ciastem . Mieszamy ją powoli i szpatułką . Ciasto musi powstać gładkie ale i robić nam się w trakcie mieszania puszyste ! To jest ważne .
Gotowe ciasto nalewamy łyżką do zupy na bardzo gorącą gofrownicę ,na jej środek rozlewamy .
Zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry . U mnie w Dezal 1400 W czas pieczenia to ok 5 minut .
Po upieczeniu przekładamy je pionowo na kratkę i studzimy .
Gotowe możecie podawać z bitą śmietaną , owocami , cukrem pudrem ,marmoladą albo same .
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:
💖 polajkujesz go albo udostępnisz
💖 zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖 zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama