Kulinaria

Przepyszne drożdżowe ciacha z twarogiem smak dzieciństwa .

By

Przepyszne drożdżowe ciacha z twarogiem smak dzieciństwa .

Hejka kochani zapraszam Was dziś na kolejny wpis kulinarny ,który będzie bardzo słodkim wpisem . Zrobimy razem drożdżowe ciacha z twarogiem.

To będą bardzo delikatne i pyszne w smaku ciacha. Pasują do herbatki jak i kawy . Dla dzieci są też fajnym pomysłem na drugie szkolne śniadanie czyli taką wiecie lekko słodką przekąskę .

No to co lecimy z przepisem .

 

💛SKŁADNIKI na ciasto drożdżowe

  • 💛3 szklanki mąki
  • 💛szklanka mleka
  • 💛6 łyżek cukru
  • 💛6 żółtek
  • 💛100 g masła
  • 💛40 g świeżych drożdży

💛Troszkę mleka bardzo lekko podgrzewamy w garnuszku . Ma być lekko ciepłe a nie gorące i uwaga ten krok jest bardzo ważny .

💛 Dodajemy troszkę cukru oraz pokruszone drożdże . Mieszamy delikatnie aż się cukier i drożdże nam się rozpuszczą dokładnie a potem nakrywamy ściereczką oraz odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 min do aby powstał zaczyn .

💛Masło roztapiamy w rondelku i studzimy .

💛Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy żółtka , mleko , roztopione zimne masło oraz powstały zaczyn .

💛Ciasto wyrabiamy najlepiej dłońmi porządnie i długo aż powstanie nam elastyczna kula . Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk to możemy dodać jeszcze trochę mąki .Każda mąka zachowuje się inaczej więc sprawdzajcie swoje ciasto .

💛Gotową kulę umieszczamy w misce i nakrywamy ją ściereczką oraz odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę a możemy nawet i 1,5 jak mamy czas .Ciasto nam pięknie wyrośnie .Podwoi swoją objętość .

💛Możemy je też wstawić do piekarnika 35 stopni bez termo obiegu .

💛Czas na nasz twaróg do drożdżówek 

SKŁADNIKI NA FARSZ
💛2 opakowania cukru waniliowego . Tutaj zależy jak słodko chcecie i lubicie możecie dodać go troszkę więcej
💛2 żółtka
💛1,5 kostki twarogu tłustego z Mlekowity
💛Twaróg rozdrabniamy widelcem ,dodajemy żółtka i cukier waniliowy a potem wszystko razem mieszamy aż nam się składniki ładnie połączą .

💛Gdy ciasto nam fajnie wyrośnie przekładamy je na posypany mąką blat kuchenny i dzielimy na dwie części .Każdą trzeba rozwałkować na kształt wydłużonego jajka. Uwaga ciasto nie powinno być grubsze niż 1 cm.

💛Na cieście delikatnie rozsmarujemy całą masę serową. Zostawiamy tylko wolne brzegi ciasta .

💛Oba dłuższe boki składamy do siebie a następnie zamykamy całość szczypiąc ciasto tak, by połączyć ze sobą obie strony ciasta oraz górę.

💛Rulon z ciasta odwracamy ostrożnie na drugą stronę.

💛Przy pomocy noża wałek ciasta dzielimy na 12 równych pasków. Każdy pasek ciasta trzeba zakręć dwa razy i odłożyć na bok.

💛Wszystkie drożdżówki układamy obok siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia .Trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów między drożdżówkami, ponieważ jeszcze urosną. 

💛 Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. W trakcie nagrzewania się piekarnika drożdżowe ciacha powinny być już na blaszce przykryte ściereczką bawełnianą ponieważ jeszcze wyrosną na też blaszce.

💛Blachę z drożdżówkami umieszczamy w nagrzanym piekarniku na środkowej półce. Czas pieczenia to tak około 25 minut, aż zrobią się rumiane.

💛Po upieczeniu studzimy ciacha na kratce do pieczenia .

 

SMACZNEGO 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.