Przepyszne drożdżowe ciacha z twarogiem smak dzieciństwa .
Hejka kochani zapraszam Was dziś na kolejny wpis kulinarny ,który będzie bardzo słodkim wpisem . Zrobimy razem drożdżowe ciacha z twarogiem.
To będą bardzo delikatne i pyszne w smaku ciacha. Pasują do herbatki jak i kawy . Dla dzieci są też fajnym pomysłem na drugie szkolne śniadanie czyli taką wiecie lekko słodką przekąskę .
No to co lecimy z przepisem .



SKŁADNIKI na ciasto drożdżowe
3 szklanki mąki
szklanka mleka
6 łyżek cukru
6 żółtek
100 g masła
40 g świeżych drożdży
Troszkę mleka bardzo lekko podgrzewamy w garnuszku . Ma być lekko ciepłe a nie gorące i uwaga ten krok jest bardzo ważny .
Dodajemy troszkę cukru oraz pokruszone drożdże . Mieszamy delikatnie aż się cukier i drożdże nam się rozpuszczą dokładnie a potem nakrywamy ściereczką oraz odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 min do aby powstał zaczyn .
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy .
Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy żółtka , mleko , roztopione zimne masło oraz powstały zaczyn .
Ciasto wyrabiamy najlepiej dłońmi porządnie i długo aż powstanie nam elastyczna kula . Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk to możemy dodać jeszcze trochę mąki .Każda mąka zachowuje się inaczej więc sprawdzajcie swoje ciasto .
Gotową kulę umieszczamy w misce i nakrywamy ją ściereczką oraz odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę a możemy nawet i 1,5 jak mamy czas .Ciasto nam pięknie wyrośnie .Podwoi swoją objętość .
Możemy je też wstawić do piekarnika 35 stopni bez termo obiegu .
Czas na nasz twaróg do drożdżówek




Gdy ciasto nam fajnie wyrośnie przekładamy je na posypany mąką blat kuchenny i dzielimy na dwie części .Każdą trzeba rozwałkować na kształt wydłużonego jajka. Uwaga ciasto nie powinno być grubsze niż 1 cm.
Na cieście delikatnie rozsmarujemy całą masę serową. Zostawiamy tylko wolne brzegi ciasta .
Oba dłuższe boki składamy do siebie a następnie zamykamy całość szczypiąc ciasto tak, by połączyć ze sobą obie strony ciasta oraz górę.
Rulon z ciasta odwracamy ostrożnie na drugą stronę.
Przy pomocy noża wałek ciasta dzielimy na 12 równych pasków. Każdy pasek ciasta trzeba zakręć dwa razy i odłożyć na bok.
Wszystkie drożdżówki układamy obok siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia .Trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów między drożdżówkami, ponieważ jeszcze urosną.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. W trakcie nagrzewania się piekarnika drożdżowe ciacha powinny być już na blaszce przykryte ściereczką bawełnianą ponieważ jeszcze wyrosną na też blaszce.
Blachę z drożdżówkami umieszczamy w nagrzanym piekarniku na środkowej półce. Czas pieczenia to tak około 25 minut, aż zrobią się rumiane.
Po upieczeniu studzimy ciacha na kratce do pieczenia .
SMACZNEGO