Puree z dyni
Ostatnio na blogu wspominałam Wam ,że poznałam nowy smak i stał się dla mnie sztosem .Był to smak dyni. Nigdy wcześniej jej nie jadłam .Zapytacie jak to możliwe ? Odpowiem nie mam pojęcia .Jakoś takoś wyszło .Ostatnio wszędzie gdzie nie czytam czy to na Instagramie czy na Fb albo po prostu w necie to ciągle pojawia się dynia i dynia .. więc postanowiłam sprawdzić czy serio jest taka dobra jak to ją zachwalają wszyscy no i nie przejechałam się bo jest pyszna .
Dziś zapraszam Was po sprawdzony przepis na puree z dyni .
Do tego zrobienia puree nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej. Najczęściej używa się dynię hokkaido lub zwyczajną.
Istnieją też różne sposoby, przepisy przygotowywania tego puree z dyni. Można ją ugotować na parze (krojąc na kawałki i gotując do miękkości), w garnku na piecu podlaną wodą lub można też upiec w piekarniku i potem zblendować .
Dziś będzie wersja z piekarnika .
SKŁADNIKI
- 1 dynia
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw trzeba dynię umyć i wyciąć nożykiem brzydkie miejsca na jej skórze.
- Teraz pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion oraz włókien, pozostawiając skórę.
- Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30- 40 min w temperaturze 200°C ,ustawienie piekarnika góra- dół.
- Każdy piekarnik piecze inaczej więc po ok 30 min. dynię trzeba sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest już wystarczająco miękka.
- Po upieczeniu odstawić dynię na bok, aż lekko ostygnie.
- Oddzielić miąższ od skóry i zmiksować blenderem na puree.
- Jeśli utworzy się sok to trzeba te puree przełożyć na ściereczkę i wycisnąć sok. Dotyczy to dyń o wodnistym miąższu jak np. dynia zwyczajna. Puree z dyni hokkaido jest mocno zbite i go nie trzeba wyciskać.
GOTOWE
Z takiego puree możecie zrobić kopytka , ciasto ,krem ,muffinki i wiele innych .My na razie przetestowaliśmy kopytka i wyszły mniamku .Niedługo opublikuję Wam przepis .