Kulinaria

PRZEPYSZNE DROŻDŻÓWKI Z SEREM BIAŁYM -NAJLEPSZE DO KAWKI 

By

PRZEPYSZNE DROŻDŻÓWKI Z SEREM BIAŁYM -NAJLEPSZE DO KAWKI 

Hej kochani zapraszam Was dziś po przepis na drożdżówki z serem. Są to moje ulubione drożdżówki, takie zakręcone, słodkie pyszności .Do tego polane lukrem cytrynowym oraz obsypane posiekanymi orzeszkami . Dla mnie sztos i musicie ich posmakować .

SKŁADNIKI 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 500 g przesianej mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 100 gram masła
  • 2 żółtka średnich jajek
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe

  • 400 g twarogu ja używam mlekovita
  • 2 żółtka średnich jajek
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Składniki na lukier cytrynowy

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 10 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE 

Mleko lekko podgrzewamy a masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.

Do dużej miski wsypujemy 500 gram mąki oraz szczyptę soli i 3 pełne łyżki cukru.

Następnie dodajemy dwa żółtka jajek, drożdże ,pokruszone świeże, roztopione ,zimne masło .

Teraz wlewamy jeszcze szklankę lekko ciepłego mleka.

Całość mieszamy łyżką drewnianą.  Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie  jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Będzie się nadal przyklejało do ścianek miski.

Takie ciasto zostawiamy w misce.

Przykrywamy je ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe ,nieprzewiewne miejsce do wyrastania na co najmniej godzinę.

W trakcie wyrastania ciasta na drożdżówki przygotowujemy nadzienie twarogowe.

Do sera dodajemy dwa żółtka jajek oraz wsypujemy trzy łyżki cukru waniliowego.

Masę serową dokładnie rozcieramy przy pomocy łyżki.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe umieszczamy na blacie lekko oprószonym  mąką i rozwałkujemy na ok 1 cm, na kształt wydłużonego jajka .

Na cieście  rozsmarowujemy masę serową ale zostawiamy wolne brzegi.

Oba dłuższe boki składamy do siebie a następnie zamykamy całość szczypiąc ciasto tak, by połączyć ze sobą obie strony ciasta oraz górę.

Rulon powstałego ciasta odwracamy ostrożnie na drugą stronę.

Przy pomocy noża ciasto dzielimy na 12 równych pasków. Każdy pasek ciasta zakręcamy dwa razy i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia .

Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów między drożdżówkami, ponieważ jeszcze troszkę urosną.

Drożdżówki pieczemy na środkowej półce piekarnika przez ok 25 min w 170 stopniach .

W trakcie studzenia na kratce do pieczenia  drożdżówek przygotowujemy lukier cytrynowy .

Wyciśnięty sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem .Musi on być dość gęsty .

Lukrem polewamy przestudzone drożdżówki i posypujemy posiekanymi orzeszkami ale jeśli nie lubicie orzechów to możecie to pominąć .

SMACZNEGO 

 

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ TEN WPIS PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, GDY:

💖  polajkujesz go albo udostępnisz
💖  zostawisz po sobie ślad w formie komentarza
💖  zaobserwujesz mojego Facebooka oraz Instagrama 

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.