Kulinaria

Maślany chlebek

By

DOMOWY CHLEB SŁODKO MAŚLANY. 🍞
W domku uwielbiamy pieczywo domowej pracy oraz jego wspaniały zapach ,który się unosi podczas pieczenia. Paskudnik ze mnie taki bo dzieciom mówię nie wolno gorącego pieczywa jeść bo to nie jest fajnie na brzuszki a sama nigdy nie mogę doczekać się momentu aż wystygnie bo ciepły jest dla mnie najlepszy i podjadam po kryjomu 😁 a ,że za łakomstwo się płaci no wiecie to jak to się u mnie kończy…brzuszek ała ..ała 🙉🙈
Ale okej koniec o moim brzuszku lecimy z przepisem na pyszny chlebek 😍


➡️SKŁADNIKI na zaczyn
📌30 gram świeżych drożdży
📌łyżka mąki
📌 pół szklanki ciepłego mleka
➡️Wszystko razem mieszamy w miseczce dokładnie aż drożdże się rozpuszczą.
Nazywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
🆙️📣Uwaga aby nie było przewiewu, otwartego okna bo wtedy nam zaczyn nie uda się prawidłowo .
➡️SKŁADNIKI na ciasto
📌4 szklanki mąki
📌pół szklanki cukru
📌100 gram stopionego zimnego masła
📌2 jajka
📌pół szklanki lekko ciepłego mleka
📌gotowy, wyrośnięty zaczyn
➡️PRZYGOTOWANIE
🟢Mąkę przesiewamy do miski.
🟢Dodajemy cukier, stopione, zimne masło, jajka, mleko i zaczyn (wyrośnięty).
🟢Teraz łyżką mieszamy ciasto aż składniki zaczną nas się ze sobą łączyć.
🟢Potem ręką albo mikserem z hakami do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto.
🆙️ Uwaga trzeba je wyrobić na prawde dobrze, nie może nam się kleić do rąk. Jeśli tak się dzieje to możecie je podsypac jeszcze troszkę przesiana maką .Wszystko zależy jakiej mąki uzyjecie bo każda zachowuje się inaczej. Ja używam zwykłej z Lidl Deutschland i jest dla mnie okej .
🟢Gotowe ciasto formujemy w kulę ,wkładamy do plastikowej dość dużej miski i nakrywamy ściereczką obraz odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
🟢Po tym czasie blat kuchenny albo stolnicę jeśli macie posypujemy mąką i wykładamy wyrośnięte ciastko.
🟢Formujemy je na kształt bochenka chleba .


🟢Wkładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 min.do ponownego wyrośnięcia.
🟢W między czasie rozgrzewamy piekarnik.
🟢Funkcja pieczenia góra-dół i temperatura 180st.
🟢Przed włożeniem chleba do piekarnika smarujemy to lekko zimnym mlekiem i możemy posypać np.ziarenkami maku.
🟢Pieczemy przez 30 min .na środkowej półce piekarnika.
🆙️Uwaga sprawdzajcie chleb u siebie gdyż każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie czas pieczenia to 30 min.a u Was może być parę minut więcej bądź mniej .


❤SMACZNEGO .❤
➡️Jeśli przepis Wam się spodobał to bardzo mi będzie miło gdy to udostepnicie w komentarzu zostawicie mi➡️ ❤
Buziole 💋💋💋💋

You may also like

Post A Comment

Your email address will not be published.